Društvenim mrežama se širila vest da je devojčica (13) nestala iz UDK Tiršova, međutim kako se saznaje, dete je dovedeno na pregled iz druge ustanove, te je prilikom ulaska u zgradu, navodno, pobegla.

- Devojčica nije pacijent Tiršove, samo je dovedena na pregled, a nije ni ušla u zgradu - kaže izvor.

Kako je navedeno u apelu, devojčica ima smeđu kosu, ošišanu na paž, crnu jaknu i papuče.

Takođe, Almira se svima obraćala na engleskom jeziku.

Međutim, sve se rešilo vrlo brzo.

- Devojčica je pronađena i vraćena je u ustanovu. Nastala je konfuzija, a dete je bilo tu u blizini sve vreme. Sve je u redu - kaže izvor za medije.

U slučaju nestanka maloletnog lica, važno je odmah preduzeti određene korake kako bi se što pre pronašlo dete. Evo nekoliko korisnih saveta šta raditi u takvoj situaciji:

Odmah obavestite policiju: Ukoliko primetite da je vaše dete nestalo, odmah obavestite policiju. Priložite sve relevantne informacije koje mogu pomoći u potrazi, kao što su fotografija deteta, njegove lične karakteristike, poslednje viđenje, odeća koju je nosilo, mesto gde je poslednji put viđeno i slično.

Proverite okolinu: Ako je moguće, proverite okolinu gde je dete poslednji put viđeno. Možda se dete sklonilo u obližnje parkove, šume, igrališta ili kod prijatelja.

Obavestite školu, vrtić ili druge institucije: Ako je dete nestalo tokom školskog ili vrtićkog dana, odmah obavestite školu ili vrtić. Takođe, obavestite i druge institucije koje vaše dete posećuje, poput sportskih klubova, učitelja, trenera i slično.

Kontaktirajte prijatelje i rodbinu: Obavestite sve prijatelje, rodbinu i druge bliske osobe o nestanku deteta. Oni mogu pomoći u širenju informacija i potrazi.

Ne širite dezinformacije: Važno je da širite samo proverene informacije o nestanku deteta. Dezinformacije mogu otežati potragu i uzrokovati dodatnu zabrinutost.

Obratite se organizacijama za pomoć u potrazi za nestalim licima: U nekim zemljama postoje organizacije koje pružaju pomoć u potrazi za nestalim licima. Obratite se ovim organizacijama kako biste dobili dodatnu podršku i savete.

Održavajte kontakt sa policijom: Održavajte redovan kontakt sa policijom i pružajte im sve informacije koje mogu pomoći u potrazi za detetom.

BONUS VIDEO: