U većem delu Srbije danas je biti upaljen žuti meteoalarm zbog pljuskova i grmljavine, u Banatu i zbog košave, sutra je cela Srbije pod žutim, ali dva regiona i pod narandžastim, a u petak se Banat "crveni" zbog jakog vetra, sa olujnim udarima od 100 kilometara na sat!

U Vojvodini, Podunavlju i Pomoravlju košava će pojačavati danas, a najjači udari vetra očekuju se sutra i u petak, kada će na jugu Banata dostizati i oko 28 m/s (oko 100 km/h), a na području Beograda oko 17 m/s (odnosno 60 km/h). Za vikend kratkotrajno slabljenje vetra.

Ovo su poslednja izdata upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ)

RHMZ upozorenje za danas

  • Pre podne na jugozapadu, jugu, jugoistoku i istoku zemlje, mestimično sa kišom, koja se posle podne očekuje ponegde i u centralnim i zapadnim predelima.
  • Lokalno se očekuju i pljuskovi sa grmljavinom i količinom padavina od 10 do 30 mm, lokalno i više.
  • U košavskom području duvaće umeren i jak jugoistočni vetar.

RHMZ upozorenje za četvrtak i petak

  • U košavskom području sutra i u petak duvaće umeren i jak jugoistočni vetar, povremeno i sa olujnim udarima.
  • Najjači udari vetra očekuju se: na jugu Banata do 28 m/s (oko 100 km/h),
  • Na području Beograda biti oko 17 m/s (oko 60 km/h).
  • Slabljenje košave očekuje se u petak uveče i tokom noći ka suboti.

Šta znače narandžasti i crveni meteoalarmi

Narandžasti meteoalarm, kako se navodi na sajtu RHMZ, znači: "Vreme je opasno. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe".

Crveni meteoalarm znači: Vreme je vrlo opasno. Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi.

Uz sve ovo, stižu nam još i oblaci puni peska iz Sahare

Meteorolog Ivan Ristić, pored ovih ekstremnih pojava najavio, je i oblake koji će biti pune saharskog peska.

- Od danas kreće košava, a u četvrtak i petak se očekuju najjači udari. U Banatu će ići i do do 100 km/h. Od subote vetar je u slabljenju. Sa jugoistočnim vetrom dolazi i topao vazduh sa jugozapada, koji sa sobom nosi i pesak iz Sahare. Oblaci će ga biti puni, tako da na onim mestima gde bude padala kiša, biće i peska - kaže Ristić.

Kako je objasnio, povećan broj PM čestica u vazduhu ujedno znači i da su oblaci puni saharskog peska.

- Kada vidite da su te PM čestice povećane na 10 mikrometara znači da je tu saharski pesak, eto tako možete znati šta se dešava u atmosferi - kaže Ristić.

U nedelju 30 stepeni pa nagli preokret

Kako najavljuje meteorolog Ivan Ristić, u narednom periodu čeka nas veoma turbulentno vreme. Za vikend nas čeka sunčano i toplo vreme, međutim, u nedelju dolazi do promene vremena i svakodnevnih kiša.

- Subota će biti lep dan, skoro bez oblaka, nedelja za nijansu toplija od subote. Ali uveče dolazi do preokreta, dolaze oblaci i moguće su nepogode. Modeli prognoziraju najvišu temperaturu i to malo preko 30 stepeni Celzijusa u nedelju, ali ubrzo u popodnevnim časovima i pljuskove i kišu praćenu grmljavinom, a ponegde i gradom. To će ujedno biti i početak nestabilnog perioda - ističe Ristić na svom fejsbuku.

Kako je danas rekao za "Pink" TV, od nedelje počinje i promenljiv period, kada ćemo se svakodnevno družiti sa kišom.

- Od nedelje kreće promenljiv period kada ćemo se svakodnevno družiti sa kišom. I trajaće tokom cele nedelje. Savet je da očistimo odvode, u gradovima kišnu kanalizaciju i korita reka da ne bi došlo do izlivanja - izjavio je Ristić.

(Pink)

BONUS VIDEO: