Sezona komaraca samo što nije krenula, a sprejevi protiv tih napasti, kreme i sveće sve manje pomažu. Srećom, istraživači Univerziteta u Vašingtonu su pronašli veoma učinkovit način za borbu sa njima. Taktika je vrlo jednostavna: izbegavajte garderobu određenih boja.

- Ranije sam govorio da su tri osnovne stvari koje privlače komarci zadah, znoj i temperatura tela - naveo je DŽefri Rajfel, profesor biologije na Univerzitetu u Vašingtonu za magazin Dejli mejl.

Koje boje privlače komarce, a koje ih odbijaju

Detaljnim istraživanjem ustanovljeno je da komarce posebno privlače četiri boje: crvena, narandžasta, crna i tamnozelena, odnosno boja između plave i zelene. Kada nosite garderobu tih boja verovatnoća da vas komarci "pojedu" je neuporedivo veća nego kada nosite odeću drugih tonova. Sa druge strane, komarcima su najmanje interesantne zelena, ljubičasta, bela i plava boja, te stručnjaci preporučuju da u letnjem periodu i u predelima koji su okruženi vodenim površinama (naročito stajaćim) nosite garderobu baš tih boja. 

Foto: Profimedia

 

- U ovoj studiji smo dokazali da i boje imaju uticaj na to da li će komarci da napadaju ili ne - dodao DŽefri Rajfel u intervjuu za Dejli mejl.

Postoje i drugi prirodni načini za borbu sa komarcima

Ukoliko ipak želite dodatno da se osigurate, odnosno zaštitite od komaraca, možete se poslužiti i različitim prirodnim sredstvima. Od jabukovog sirćeta komarci "beže glavom bez obzira", a dobro su se pokazali i ulje čajevca, lavanda i beli luk. NJegov miris im veoma smeta, pa je dovoljno da ostavite par čenova u svojoj blizini.

Ukoliko vas i pored svih taktika i zaštitnih sredstava komarci ipak izujedaju, mesto ujeda možete premazati sokom čuvarkuće, rastvorom sode bikarbone ili unutrašnjošću kore banane. Na ovaj način ćete ublažiti svrab i natečenost i ubrzati proces regeneracije mesta uboda.

(RT)

BONUS VIDEO: