Сезона комараца само што није кренула, а спрејеви против тих напасти, креме и свеће све мање помажу. Срећом, истраживачи Универзитета у Вашингтону су пронашли веома учинковит начин за борбу са њима. Тактика је врло једноставна: избегавајте гардеробу одређених боја.

- Раније сам говорио да су три основне ствари које привлаче комарци задах, зној и температура тела - навео је Џефри Рајфел, професор биологије на Универзитету у Вашингтону за магазин Дејли мејл.

Које боје привлаче комарце, а које их одбијају

Детаљним истраживањем установљено је да комарце посебно привлаче четири боје: црвена, наранџаста, црна и тамнозелена, односно боја између плаве и зелене. Када носите гардеробу тих боја вероватноћа да вас комарци "поједу" је неупоредиво већа него када носите одећу других тонова. Са друге стране, комарцима су најмање интересантне зелена, љубичаста, бела и плава боја, те стручњаци препоручују да у летњем периоду и у пределима који су окружени воденим површинама (нарочито стајаћим) носите гардеробу баш тих боја. 

Фото: Профимедиа

 

- У овој студији смо доказали да и боје имају утицај на то да ли ће комарци да нападају или не - додао Џефри Рајфел у интервјуу за Дејли мејл.

Постоје и други природни начини за борбу са комарцима

Уколико ипак желите додатно да се осигурате, односно заштитите од комараца, можете се послужити и различитим природним средствима. Од јабуковог сирћета комарци "беже главом без обзира", а добро су се показали и уље чајевца, лаванда и бели лук. Његов мирис им веома смета, па је довољно да оставите пар ченова у својој близини.

Уколико вас и поред свих тактика и заштитних средстава комарци ипак изуједају, место уједа можете премазати соком чуваркуће, раствором соде бикарбоне или унутрашњошћу коре банане. На овај начин ћете ублажити свраб и натеченост и убрзати процес регенерације места убода.

(РТ)

БОНУС ВИДЕО: