Uprava aerodroma u Dablinu je saopštila: „Let Katar Ervejz-a KR107 iz Dohe bezbedno je sleteo na aerodrom u Dablinu nešto pre 13 sati.

"Boing 787-9 drimlajner" doživeo je turbulencije dok je leteo iznad Turske, saopštio je operater aerodroma u Dablinu, DAA.

Ekipe hitne pomoći, uključujući aerodromsku policiju i vatrogasne ekipe, dočekale su letelicu prilikom sletanja.

- Tim aerodroma u Dablinu nastavlja da pruža punu pomoć na terenu putnicima i osoblju avio-kompanije - rečeno je.

Ovaj incident usledio je svega nekoliko dana nakon što je zbog jakih turbulencija jedan avion morao hitno da sleti u Bangkok.

Usled tih turbulencija je jedna osoba izgubila život, a više je teže povređeno.

Povređeno je više od 100 ljudi, od kojih je 20 na intenzivnoj nezi sa povredama kičme.

Kompanija "Boing" se inače poslednjih meseci suočava sa mnogim problemima zbog sve učestalijih incidenata sa njegovim avionima.

Američko ministarstvo pravde (DOJ) saopštilo je da razmatra da li da krivično goni kompaniju zbog dve smrtonosne nesreće aviona ''737 Maks''.

Ovi incidenti pogoršati nevolje za kompaniju Boing koja se već suočava sa intenzivnim ispitivanjem usred niza nezgoda i kontroverzi oko bezbednosnih problema - kao i sa slučajevima smrti dvojice uzbunjivača u razmaku od samo dva meseca.

DŽošua Din (45), bivši radnik “Boingovog” dobavljača "Spirit AeroSistemsa", preminuo je nakon iznenadne bolesti, kako je početkom maja preneo Sijetl tajms. Din je svedočio protiv “Spirita” u tužbi akcionara prošle godine, gde je bivši revizor kvaliteta optužio kompaniju za lošu kontrolu kvaliteta u proizvodnji "boinga 737 maks".

Prethodno je objavljeno da je bivši radnik “Boinga” DŽon Barnet, koji je svedočio u tužbi protiv kompanije, nađen mrtav.

U izveštaju se navodi da je 62-godišnjak umro od “samonanete” rane 9. marta, a “Boing” je izrazio saučešće.

Barnet je nakon odlaska u penziju 2017. pokrenuo dugogodišnji sudski postupak protiv kompanije, tvrdeći da omalovažavaju i sabotiraju njegovu karijeru zbog optužbi koje je izneo na njen račun.

(Blic)

BONUS VIDEO: