Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) objavio je upozorenje za područje Srbije na grmljavinske nepogode, a koje se odnosi na ponedeljak, 3. jun. 

Danas (3. juna) veoma nestabilno, naročito u drugom delu dana, sa jakim pljuskovima i velikom količinom padavina za kratko vreme uz grad (lokalno i preko pet cm u prečniku) i olujni vetar u oblasti najjačih razvoja. Tačnu lokaciju inicijacije, premeštanja i jačine samih nepogoda je unapred teško odrediti. U većem delu zemlje izdat je narandžasti, a u istočnoj Srbiji crveni (najviši) stepen upozorenja. Za konkretne lokacije izdavaćemo hitna upozorenja jedan do dva časa unapred", objašnjeno je na sajtu RHMZ-a.

Objavljeno upozorenje je na snazi do 4. juna. 

Upaljeni meteoalarmi

Na području Srbije su upaljena tri meteoalarma (žuti, naranžasti i crveni) zbog kiše i grmljavine. Žuti meteoalarm je na snazi na teritoriji Kosova i Metohije. 

"Vreme može biti opasno (potencijalno). Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike", navodi se. 

Narandžasti meteoalarm je na snazi u Bačkoj, Banatu, Sremu, Beogradu, zapadnoj Srbiji, Šumadiji, Pomoravlju, jugoistočnoj Srbiji, istočnoj Srbiji i jugozapadnoj Srbiji. 

"Vreme je opasno. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe", objavljeno je. 

Crveni meteoalarm je na snazi u Pomoravlju i istočnoj Srbiji. 

"Vreme je vrlo opasno. Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi", navodi se. 

Republički hidrometeorološki zavod objavio je i animiranu radarsku sliku. 

BONUS VIDEO