Bata je važio za teškog čoveka, a posebno je težak (kolege kažu do nivoa mazohizma) kada je gluma u pitanju.

Nije tolerisao ni najmanju grešku i uvek je bio oštar, i prema sebi i prema svojim saradnicima. Na njegovim predstvama inspicijent je mogla da bude jedino i samo njegova supruga Olga - i niko više!

Bata Stojković je preminuo u 68. godini posle teške bolesti. Glumio je u gotovo svim najpoznatijim jugoslovenskim filmovima, a jedna od predstava kojima se proslavio je "Profesionalac" Dušana Kovačevića, koju je godinama igrao u beogradskom Zvezdara teatru.

Foto: N. Fifić

 

 

Bata je bolovao od raka pluća, a koliki je šeret bio govori i anegdota o tome kako je podnsio bolest. Naime, njegov tada mladi kolega Branimir Brstina pozvao ga je jednom da pita kako je i šta radi, a Bata mu je odgovorio:

"Mićo, dobro sam. Evo, učim raka da puši!".

"Varljivo leto", "Maratonci trče počasni krug" i "Ko to tamo peva" samo su neki od filmova po kojima pamtimo neverovatnog glumca. Stojković je odrastao u beogradskom naselju Čubura i važio je za jednog od poslednjih gradskih boema.

Supruga Bate Stojkovića, Olga Stojković, koja je preminula 2021. godine, u jednom od svojih intervjua, otkrila je da mu je pozorište bilo na prvom, kafana na drugom, a kuća na trećem mestu.

Iako oni nisu imali dece, Bata je vodio računa o ćerki jednog njihovog prijatelja i ophodio se prema njoj kao roditelj. Voleo je omladinu, a na protestima protiv Miloševićevog režima, zabeležen je Batin govor pred studenima.

Foto: reprint TV Novosti

 

 

Iznad mase, priznao je da se prvi put osećao kao da je u publici, a ne na sceni.

"Deco, ja sam danas došao da se poklonim vama...".

Bata je pred smrt imao samo jednu želju, koju je zatražio od supruge Olge.

"Ni slučajno nemoj da ti se dogodi da me staviš tamo", mislio je na Aleju zaslužnih građana. To je bila njegova odluka. Valjda nije želeo da ima ništa sa vlastima - rekla je za "Nedeljnik" Olga Stojković.

BONUS VIDEO: