Univerzitetski profesor je svojim studentima postavio pitanje:

Foto: I. Marinković, Profimedia, SPC

 

- Da li je sve što postoji stvoreno od Boga?

Jedan student je hrabro odgovorio:

Da, stvoreno je od Boga.

Da li je Bog sve stvorio? – upitao je profesor.

- Da, gospodine - odgovorio je student.

Profesor je upitao:

- Ako je Bog stvorio sve, onda je Bog stvorio zlo, pošto ono postoji. A po principu da nas naša dela određuju, onda je Bog zao.

Učenik je utihnuo kada je čuo ovaj odgovor. Profesor je bio veoma zadovoljan sobom. Pohvalio se studentima da je još jednom dokazao da je vera u Boga mit.

Foto: Shutterstock

 

Drugi učenik je podigao ruku i rekao:

— Mogu li da vas pitam nešto, profesore?

- Naravno - odgovorio je profesor.

Učenik je ustao i upitao:

Profesore, postoji li hladnoća?

Kakvo pitanje? Naravno da postoji. Da li ti je ikada bilo hladno?

Učenici su se smejali na mladićevo pitanje. Mladić je odgovorio:

- U stvari, gospodine, ne postoji hladnoća. Prema zakonima fizike, ono što smatramo hladnoćom je zapravo odsustvo toplote. Osoba ili predmet se može proučavati da bi se videlo da li ima ili prenosi energiju.

- Apsolutna nula (-460 stepeni Farenhajta) je potpuno odsustvo toplote. Sva materija postaje inertna i ne može da reaguje na ovoj temperaturi. Hladnoća ne postoji. Stvorili smo ovu reč da opišemo kako se osećamo kada nema toplote.

Učenik je nastavio:

- Profesore, postoji li mrak?

- Naravno da postoji.

Opet grešite, gospodine. Tama takođe ne postoji. Tama je zapravo odsustvo svetlosti. Možemo proučavati svetlost, ali ne i tamu. Možemo da koristimo NJutnovu prizmu da podelimo belo svetlo na mnogo boja i proučavamo različite talasne dužine svake boje. Ne možete izmeriti tamu. Jednostavan zrak svetlosti može da upadne u mračni svet i osvetli ga. Kako možete znati koliko je prostor mračan? Vi merite koliko je svetlosti predstavljeno. Zar ne? Tama je koncept koji ljudi koriste da opišu šta se dešava u odsustvu svetlosti.

Na kraju je mladić upitao profesora:

- Gospodine, da li zlo postoji?

- Ovaj put oklevajući, profesor odgovori:

- Naravno, kao što sam već rekao. Vidimo ga svaki dan. Okrutnost među ljudima, mnogo zločina i nasilja širom sveta. Ovi primeri nisu ništa drugo do manifestacije zla.

Na ovo je student odgovorio:

- Zlo ne postoji, gospodine. Zlo je jednostavno odsustvo Boga. Slično je tami i hladnoći – reč koju je stvorio čovek da opiše odsustvo Boga. Bog nije stvorio zlo. Zlo nije vera ili ljubav, koje postoje kao svetlost i toplota. Zlo je rezultat odsustva Božanske ljubavi u srcu čoveka. To je kao hladnoća koja dolazi kada nema toplote, ili kao tama koja dolazi kada nema svetlosti.

Učenik se zvao Albert Ajnštajn...