Универзитетски професор је својим студентима поставио питање:

Фото: И. Маринковић, Профимедиа, СПЦ

 

- Да ли је све што постоји створено од Бога?

Један студент је храбро одговорио:

Да, створено је од Бога.

Да ли је Бог све створио? – упитао је професор.

- Да, господине - одговорио је студент.

Професор је упитао:

- Ако је Бог створио све, онда је Бог створио зло, пошто оно постоји. А по принципу да нас наша дела одређују, онда је Бог зао.

Ученик је утихнуо када је чуо овај одговор. Професор је био веома задовољан собом. Похвалио се студентима да је још једном доказао да је вера у Бога мит.

Фото: Shutterstock

 

Други ученик је подигао руку и рекао:

— Могу ли да вас питам нешто, професоре?

- Наравно - одговорио је професор.

Ученик је устао и упитао:

Професоре, постоји ли хладноћа?

Какво питање? Наравно да постоји. Да ли ти је икада било хладно?

Ученици су се смејали на младићево питање. Младић је одговорио:

- У ствари, господине, не постоји хладноћа. Према законима физике, оно што сматрамо хладноћом је заправо одсуство топлоте. Особа или предмет се може проучавати да би се видело да ли има или преноси енергију.

- Апсолутна нула (-460 степени Фаренхајта) је потпуно одсуство топлоте. Сва материја постаје инертна и не може да реагује на овој температури. Хладноћа не постоји. Створили смо ову реч да опишемо како се осећамо када нема топлоте.

Ученик је наставио:

- Професоре, постоји ли мрак?

- Наравно да постоји.

Опет грешите, господине. Тама такође не постоји. Тама је заправо одсуство светлости. Можемо проучавати светлост, али не и таму. Можемо да користимо Њутнову призму да поделимо бело светло на много боја и проучавамо различите таласне дужине сваке боје. Не можете измерити таму. Једноставан зрак светлости може да упадне у мрачни свет и осветли га. Како можете знати колико је простор мрачан? Ви мерите колико је светлости представљено. Зар не? Тама је концепт који људи користе да опишу шта се дешава у одсуству светлости.

На крају је младић упитао професора:

- Господине, да ли зло постоји?

- Овај пут оклевајући, професор одговори:

- Наравно, као што сам већ рекао. Видимо га сваки дан. Окрутност међу људима, много злочина и насиља широм света. Ови примери нису ништа друго до манифестације зла.

На ово је студент одговорио:

- Зло не постоји, господине. Зло је једноставно одсуство Бога. Слично је тами и хладноћи – реч коју је створио човек да опише одсуство Бога. Бог није створио зло. Зло није вера или љубав, које постоје као светлост и топлота. Зло је резултат одсуства Божанске љубави у срцу човека. То је као хладноћа која долази када нема топлоте, или као тама која долази када нема светлости.

Ученик се звао Алберт Ајнштајн...