Kiša i pljuskovi sa grmljavinom počeće i u delovima Bačke, Srema, Šumadije i na jugozapadu Srbije.

RHMZ niže upozorenja
Prethodno, za danas je najavljeno veoma nestabilno sa pljuskovima, grmljavinom, lokalno velikom količinom padavina za kratko vreme, gradom i jakim i olujnim vetrom u zoni najintenzivnijih pljuskova.

"Tačnu lokaciju stvaranja, premeštanja i jačine samih nepogoda je unapred teško odrediti. Za konkretne lokacije RHMZ će izdavati hitna upozorenja jedan do dva časa unapred", najnovije je upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ)

RHMZ je objavio i meteorološku najavu za danas:

"Tokom pre podneva na području Srema, Bačke, zapadne i jugozapadne Srbije ponegde će biti slabe kiše. U pojedinim delovima Beograda padaće takođe kiša slabog intenziteta".

Najviši nivo upozorenja u dva regiona Srbije

U skoro celoj Srbiji upaljeni su meteoalarmi i to različitog nivoa upozorenja. Samo u Bačkoj danas nema prognoziranih nepogoda, dok će u Istočnoj i Jugoistočnoj Srbiji danas biti najkritičnije, gde je upaljen crveni, najviši nivo upozorenja zbog dve pojave - pljuskova i grmljavine.

Crveni meteoalarm znači da će vreme biti vrlo opasno!

"Vreme je vrlo opasno. Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi", navodi se na sajtu RHMZ.

Narandžasti meteoalarm upaljen je u Šumadiji, Pomoravlju, Jugozapadnoj Srbiji i na KiM. U Banatu, Sremu, Beogradu i Zapadnoj Srbiji na snazi je žuti meteoalarm.

Jake oluje u ovim delovima Srbije

I meteorološka startap kompanija Hailz Srbija objavila je upozorenje:

U četvrtak će se područje za jake oluje popodne pružati preko:

  • Moravičkog okruga
  • Raškog okruga
  • Rasinskog okruga
  • Topličkog okruga
  • Nišavskog okruga
  • Zaječarskog okruga
  • Jablaničkog okruga
  • Pirotskog okruga

"Ovde će biti kombinacija najveće vlage, najviših temperatura i najjačih strujanja. Kao i prethodna dva dana, najrazvijeniji oblak može pratiti region Zapadne Morave prema istoku i nesmanjenim intenzitetom stići do Bugarske", navode.

Severnije od ovih okruga će se šanse za jake oluje, zbog ograničene energije, naglo smanjivati i iz Bosne i Hercegovine će, popodne, stići kišna masa sa pljuskovima, grmljavinom i ređim nevremenima, kojih (nevremena) severno od Save i Dunava sigurno neće biti, dodaju.

U zavisnosti od stanja sa zagrevanjem u prvom delu dana i količine slojastih oblaka, ova predviđanja će biti modifikovana.

Kada će padati kiša u Beogradu

U Beogradu se oko 9 časova očekuju padavine, a razvedravanje se očekuje već oko 10 časova i najviša dnevna temperatura oko 24 stepena, prognoza je na portalu "Accuweather".

Tokom dana će biti mestimično oblačno uz kišu propraćenu grmljavinom koja se ponovo očekuje oko 18 časova.

Kada će padati kiša u Novom Sadu

I u Novom sadu se padavine očekuju oko 9 sati, uz mestimično razvedravanje. Maksimalna dnevna temperatura biće oko 22 stepena.

Ponovne padavine očekuju se u 14 i 17 časova, sa oblačnim intervalima između, navodi se na sajtu "Accuweather"

Kada će padati kiša u Nišu

U Nišu će se tokom dana smenjivati periodi sunca i oblaka uz najavljenu dnevnu temperaturu do 30 stepeni. Jutarnja temperatura biće oko 21 stepen.

Nišlije da se spreme za pljuskove tokom dana, ali za sada se ne može precizno reći u kom tačnu delu dana će padati kiša.

Kada će padati kiša u Kragujevcu

U Kragujevcu su za danas najavljene jake oluje sa grmljavinom i nekoliko jakih pljuskova.

Kiša je najavljena oko 9 časova, nakon čega se od 10 časova očekuje mestimično razvedravanje.

Najavljena oluja sa grmljavinom biće oko 14 časova pa sve do 17 kada se očekuje mestimično oblačno ali bez padavina.

Do petka nestabilno vreme

RHMZ saopštava da će do petka biti promenljivo i nestabilno vreme, mestimično sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom koji danas i sutra lokalno mogu biti i izraženiji sa velikom količinom padavina za kratko vreme, pojavom grada i sa jakim i olujnim vetrom u zoni najjačih pljuskova.

Dnevna temperatura danas i sutra na severu i zapadu u intervalu od 21 do 24 stepeni Celzijusovih, a na jugu i jugoistoku i dalje oko 30 stepeni Celzijusovih, a osvežiće u petak.

BONUS VIDEO: