Konačna lista želja biće objavljena 29. juna, a rezultati raspodele po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama 2. jula.

Kako je za ranije za Tanjug rekao pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić učenici će na listi opredeljenja moći da upišu do 20 želja.

- Elektronskim putem je lakše, jer postoji i mogućnost da učenici promene listu želja ukoliko nešto pogreše - napomenuo je Pašić.

Posle toga, kako je rekao, ide provera lista, a upis u škole počinje 2. jula.

Za upis učenika u prvi razred srednje škole za školsku 2024/2025. godinu, planirano je ukupno 72.522 mesta.

Pašić je rekao da ima 10 odsto više otvorenih mesta u odnosu na broj učenika koji su polagali završni ispit.

Foto: N. Karlić

 

"Interesantno je da oko 85 odsto učenika upiše školu koja se nalazila na jednoj od prve tri pozicije na listi", naveo je on.

Završnom ispitu u junskom roku pristupio je 64.437 učenika osmog razreda, odnosno 99,64 odsto njih i 1.070 polaznika funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih, što je 68,55 odsto prijavljenih odraslih, saopštilo je ministarstvo.

Konačni raspored po srednjim školama i obrazovnim profilima biće objavljen 2. jula od 8 časova, a ranijih godina je bila praksa da to bude dan ranije u večernjim časovima.

Kada veći broj kandidata od broja predviđenog za upis u srednju školu ostvari isti broj bodova, prednost u rangiranju, do broja predviđenog za upis, ima kandidat koji je nosilac diplome "Vuk Karadžić", potom onaj koji je osvojio veći broj bodova na takmičenjima, a ako se ni po tom osnovu ne mogu rangirati prednost ima učenik koji je osvojio veći ukupan broj bodova na završnom ispitu.

Dokumentacija koja je potrebna za upis u srednje škole je izvod iz matične knjige rođenih, svedočanstvo iz šestog, sedmog i osmog razreda, uverenje o položenoj maloj maturi, obrazac za upis u srednju, ako je učenik učestvovao u takmičenjima i ima osvojene nagrade prilaže diplome o postignutim uspesima, a za određene obrazovane profile (saobraćajna škola) potrebno je doneti i lekarsko uverenje.

Učenici koji nisu bilu u mogućnosti da pristupe završnom ispitu u junskom roku, moći će to da urade od 14. do 16. avgusta.

BONUS VIDEO: