U toku ovog posta ponedeljak, sreda i petak se poste na vodi, utorak i četvrtak na ulju, a subota i nedelja na ribi.

LJudi danas u ishrani koriste mnogo namirnica životinjskog porekla, bogatih zasićenim mastima koje se pravom se mogu nazvati nezdravom jer je jedan od glavnih faktora rizika za nastanak mnogih oboljenja. U prevenciju bolesti, koje često mogu i fatalno da se završe, spada i post. Poštovanje njegovih principa pomaže i u borbi s viškom kilograma.

LJubitelji mrsa i gurmanluka ne bi trebalo da se boje posne hrane jer jela od povrća i te kako mogu da budu slasna, zasitna i na tanjiru primamljiva isto kao i ona od mesa i drugih namirnica životinjskog porekla. Uzdržavanje od njih je važno ne samo iz duhovnih razloga: zdravlje je svima neophodno, a postom ćete pročistiti organizam od nagomilanih štetnih materija.

Konzumiranje svežih sezonskih namirnica koje su gajene kod nas i minimalno prerađene uravnotežuje nivo šećera u krvi, poboljšava pamćenje, odlaže prve simptome Alchajmerove bolesti... A kako se toksini gnezde u našim vitalnim organima, debelom crevu, jetri i plućima, ovakva zdrava ishrana će regulisati i probavu. Post može da dovede i hormonski sistem u ravnotežu, neophodan je i kod nekih oboljenja štitne žlezde. Dakle, zdravstveni benefiti posne ishrane su zaista brojni.

Foto: Shutterstock

 

Klasična medicina odavno ne negira post kao sredstvo lečenja, a lekari ga i kod nas često preporučuju kao terapiju. Obavezno će vam savetovati uzdržavanje od hrane pre hirurškog zahvata koji podrazumeva da treba da primite totalnu anesteziju, ali i ako imate visok nivo holesterola u krvi. Nekad je potreban i tzv. dijagnostički post, savetuje se osam do 72 sata uoči neke neophodne analize u laboratorijskim uslovima kako bi se tačno utvrdio uzrok tegoba na koje ste se požalili lekaru.

Kad podvučete crtu, jasno je da je post dobrodošao i da u propisanim granicama nikoga ne dovodi u opasnost. Naprotiv, može samo da pomogne! A ako zahtevate još neku potvrdu nauke dok razmišljate da li ćete da ispoštujtete vaskršnji post, tu je i studija koja potvrđuje da odrasla osoba s prosečnom težinom od 70 kg ima zalihe od čak 15 kg masti, koje će se smanjiti za vreme uzdržavanja od mrsne hrane. 

Foto: Profimedia

 

Ko ne bi trebalo da posti

Deci je za razvoj neophodna raznolika ishrana bez većih odstupanja, a potrebna im je i energija koja se dobija od masti, pa nije preporučljivo da jedu isključivo posnu hranu. To se odnosi i na trudnice i dojilje - dok beba raste u stomaku, može da iscrpi majku, a mleko kojim se po rođenju hrani mora da bude bogato svim neophodnim nutrijentima.

Na listi onih kojima se ne preporučuje dugi post nalaze se i pojedini hronični bolesnici, posebno ako su stariji i ako je neophodno da poštuju prepisanu medicinsku ishranu koja podrazumeva i namirnice životinjskog porekla.

Ne bi trebalo da poste osobe kojima je dijagnostikovan kancer zbog dodatnog gubitka težine i slabljenja imunosistema. Nije neophodno da poste ni osobe koje su pod velikim stresom ili su depresivne.

BONUS VIDEO: