У току овог поста понедељак, среда и петак се посте на води, уторак и четвртак на уљу, а субота и недеља на риби.

Људи данас у исхрани користе много намирница животињског порекла, богатих засићеним мастима које се правом се могу назвати нездравом јер је један од главних фактора ризика за настанак многих обољења. У превенцију болести, које често могу и фатално да се заврше, спада и пост. Поштовање његових принципа помаже и у борби с вишком килограма.

Љубитељи мрса и гурманлука не би требало да се боје посне хране јер јела од поврћа и те како могу да буду сласна, заситна и на тањиру примамљива исто као и она од меса и других намирница животињског порекла. Уздржавање од њих је важно не само из духовних разлога: здравље је свима неопходно, а постом ћете прочистити организам од нагомиланих штетних материја.

Конзумирање свежих сезонских намирница које су гајене код нас и минимално прерађене уравнотежује ниво шећера у крви, побољшава памћење, одлаже прве симптоме Алцхајмерове болести... А како се токсини гнезде у нашим виталним органима, дебелом цреву, јетри и плућима, оваква здрава исхрана ће регулисати и пробаву. Пост може да доведе и хормонски систем у равнотежу, неопходан је и код неких обољења штитне жлезде. Дакле, здравствени бенефити посне исхране су заиста бројни.

Фото: Shutterstock

 

Класична медицина одавно не негира пост као средство лечења, а лекари га и код нас често препоручују као терапију. Обавезно ће вам саветовати уздржавање од хране пре хируршког захвата који подразумева да треба да примите тоталну анестезију, али и ако имате висок ниво холестерола у крви. Некад је потребан и тзв. дијагностички пост, саветује се осам до 72 сата уочи неке неопходне анализе у лабораторијским условима како би се тачно утврдио узрок тегоба на које сте се пожалили лекару.

Кад подвучете црту, јасно је да је пост добродошао и да у прописаним границама никога не доводи у опасност. Напротив, може само да помогне! А ако захтевате још неку потврду науке док размишљате да ли ћете да испоштујтете васкршњи пост, ту је и студија која потврђује да одрасла особа с просечном тежином од 70 кг има залихе од чак 15 кг масти, које ће се смањити за време уздржавања од мрсне хране. 

Фото: Профимедиа

 

Ко не би требало да пости

Деци је за развој неопходна разнолика исхрана без већих одступања, а потребна им је и енергија која се добија од масти, па није препоручљиво да једу искључиво посну храну. То се односи и на труднице и дојиље - док беба расте у стомаку, може да исцрпи мајку, а млеко којим се по рођењу храни мора да буде богато свим неопходним нутријентима.

На листи оних којима се не препоручује дуги пост налазе се и поједини хронични болесници, посебно ако су старији и ако је неопходно да поштују преписану медицинску исхрану која подразумева и намирнице животињског порекла.

Не би требало да посте особе којима је дијагностикован канцер због додатног губитка тежине и слабљења имуносистема. Није неопходно да посте ни особе које су под великим стресом или су депресивне.

БОНУС ВИДЕО: