Neimenovani Srbin kažnjen je sa 20.000 evra jer je, kako je otkrila organizacija za zaštitu životinja Animal Rescue and Defence Skuad iz Grčke, koristio dva papagaja ara za animiranje i slikanje sa turistima. Nakon izlaska na teren nadležnih službi po prijavi, njemu su papagaji oduzeti

Jedna od omiljenih atrakcija za mališane ove sezone u Pefkohoriju, slikanje sa dva simpatična ara papagaja, završena je neslavno, budući da je vlasnik ptica, neimenovani Srbin, drakonski kažnjen prema važećim zakonima u Grčkoj.

Srbin kažnjen sa 20.000 evra zbog prekršaja

NJemu se na teret stavlja pasivno zlostavljanje ptica, usled čega će morati da plati kaznu od čak 20.000 evra.

Kako je saopšteno iz organizacije "Animal Rescue" unutar objave na Fejsbuku u akciji su učestvovali policijski službenici odeljenja Kasandrija, Šumske službe Halkidikija i opštine Kasandra.

Tom prilikom su se oglasili iz Odreda za spasavanje i odbranu životinja.

 

 

- Juče smo zajedno sa grčkom policijom Kasandrije, Šumskom službom Halkidikija, opštinom Kasandra aktivno učestvovali u izuzetno uspešnoj operaciji koja je imala najbolji ishod. Uz savršenu saradnju svih nas, po nalogu tužioca, uklonjena su dva papagaja ara, koji su se koristili za zaradu na plaži Pefkohori.

Podneta je tužba za uslove socijalne zaštite i pasivno zlostavljanje i po nalogu tužioca Halkidikija životinje su uklonjene i naravno potvrđene su administrativne kazne predviđene članom 14 od 4830/2021 u iznosu od 20.000 evra - navodi se u saopštenju.

U komentarima na Fejsbuku Grci na strani Srbina

Iako se radi o eksploatacija životinja, koja u primorskim gradovima postoji više decenija, ova odluka ipak nije lepo dočekana od strane pratilaca stranice na Fejsbuku.

Naime, većina komentara je bila na strani kažnjenog Srbina.

"Ne vidim ovde čin zlostavljanja. Papagaji su se igrali. Sad će biti samo tužni", "A šta ćemo sa prodavnicama kućnih ljubimaca?", "Čestitam, da li će sad papagaji ići na usvajanje?", smenjivali su se komentari podrške.

Praksa koja postoji decenijama

Ipak, najkonkretniji u odbrani bio je muškarac koji je organizaciju i one koji su prijavili muškarca iz Srbije, nazvao "prljavim bitangama".

"Svaka čast bezvredni grubijani. 20.000 kazne u sred sezone. Ne znam koliko mora da se radi bi se zaradila za život, a sve za tzv "zloupotrebu". Šta se desilo, da li je pala poruka iz konkurentske prodavnice pored? Zašto samo retardirani? LJubitelji životinja vide zlostavljanje u ovom slučaju, a vi uradite nešto drugo. Prljave bitange, e, prljave bitange.", napisao je on.

Inače, fotografisanje sa životinjama tokom boravka na moru ima "dug staž". Na obalama Jadrana osamdesetih i devedesetih godina najčešće su to bili magarci, majmuni, zmije i papagaji. NJih su fotografi šetali po plažama po ceo dan, tražeći zainteresovane za fotografisanje. Slike su se naplaćivale, a životinje su provodile po ceo dan na plaži.

(Blic)

BONUS VIDEO: