Da li ste primetili da se znojite u trenutku kada se niko pored vas ne znoji? Možda ste jeli hranu koja izaziva takav efekat, a da toga niste ni svesni. Postoje namirnice koje mogu da podignu telesnu temperaturu, a nutricionistkinja Amana Soda otkriva šta bi trebalo da izbegavate. Evo o kojoj hrani je reč:

Začinjena hrana

Pikantni ukus krilaca ili ljute paprike može da podstakne znojenje. Jedinjenje koje se zove kapsaicin je ono što začinjenoj hrani daje intenzivan ukus, a može da izazove i znojenje, objašnjava nutricionistkinja. Kapsaicin se vezuje za nervne receptore, koji prenose signale u mozak i koji se tumače kao toplota. Ovo, zauzvrat, pokreće reakciju hlađenja (tj. znojenja) u telu.

Topla hrana i pića

Pijuckanje iz šoljice tople čokolade ili jedenje velike činije supe stvara osećaj kao da se zagrevate iznutra, kaže nutricionistkinja. Jedenje tople hrane ili pića može da poveća vašu unutrašnju temperaturu, izazivajući odgovor tela da se ohladi znojenjem. A ako je napolju preko 30 stepeni Celzijusa, velika toplota će pojačati znojenje.

Kafa

Vaša šoljica za kafu može da bude izvor mrlja od znoja na majici. Dok vas kofein budi, on takođe može da poveća krvni pritisak, telesnu temperaturu i protok krvi u kožu i ekstremitete, prema Univerzitetu u Mičigenu. Sva ova utrošena energija može da dovede do obilnog znojenja. Osim toga, ako volite toplu kafu, toplota može da pojača reakciju znojenja.

Slatkiši

Za neke, slatki desert može da izazove znoj. Kod ljudi sa dijabetesom, uživanje u previše slatkiša može da stimuliše znojenje. Ovo može da se desi zbog brzog porasta šećera u krvi. Takođe, konzumiranje previše slatkiša može da dovede do reaktivne hipoglikemije, stanja u kome je nivo šećera u krvi nizak čak i nakon što jedete. Znojenje je jedan od simptoma ovog stanja.

Slana hrana

Slane grickalice takođe mogu da dovedu do znojenja. Jedna hipoteza je da hrana bogata natrijumom može da promeni protok krvi i ubrza rad srca. To znači da srce mora da pumpa jače, što zahteva više energije i izaziva znojenje. Druga teorija je da telo pokušava da eliminiše višak soli kroz znoj.

BONUS VIDEO: