Да ли сте приметили да се знојите у тренутку када се нико поред вас не зноји? Можда сте јели храну која изазива такав ефекат, а да тога нисте ни свесни. Постоје намирнице које могу да подигну телесну температуру, а нутриционисткиња Амана Сода открива шта би требало да избегавате. Ево о којој храни је реч:

Зачињена храна

Пикантни укус крилаца или љуте паприке може да подстакне знојење. Једињење које се зове капсаицин је оно што зачињеној храни даје интензиван укус, а може да изазове и знојење, објашњава нутриционисткиња. Капсаицин се везује за нервне рецепторе, који преносе сигнале у мозак и који се тумаче као топлота. Ово, заузврат, покреће реакцију хлађења (тј. знојења) у телу.

Топла храна и пића

Пијуцкање из шољице топле чоколаде или једење велике чиније супе ствара осећај као да се загревате изнутра, каже нутриционисткиња. Једење топле хране или пића може да повећа вашу унутрашњу температуру, изазивајући одговор тела да се охлади знојењем. А ако је напољу преко 30 степени Целзијуса, велика топлота ће појачати знојење.

Кафа

Ваша шољица за кафу може да буде извор мрља од зноја на мајици. Док вас кофеин буди, он такође може да повећа крвни притисак, телесну температуру и проток крви у кожу и екстремитете, према Универзитету у Мичигену. Сва ова утрошена енергија може да доведе до обилног знојења. Осим тога, ако волите топлу кафу, топлота може да појача реакцију знојења.

Слаткиши

За неке, слатки десерт може да изазове зној. Код људи са дијабетесом, уживање у превише слаткиша може да стимулише знојење. Ово може да се деси због брзог пораста шећера у крви. Такође, конзумирање превише слаткиша може да доведе до реактивне хипогликемије, стања у коме је ниво шећера у крви низак чак и након што једете. Знојење је један од симптома овог стања.

Слана храна

Слане грицкалице такође могу да доведу до знојења. Једна хипотеза је да храна богата натријумом може да промени проток крви и убрза рад срца. То значи да срце мора да пумпа јаче, што захтева више енергије и изазива знојење. Друга теорија је да тело покушава да елиминише вишак соли кроз зној.

БОНУС ВИДЕО: