Kako je ranije saopšteno, Kriger se obratio predsedniku Belorusije sa molbom za pomilovanje.

Ističe se da je Lukašenko, uzimajući u obzir sve okolnosti, doneo odluku o pomilovanju Krigera.

Prethodno je agencija javila da je Lukašenko saopštio da će on, kao predsednik, doneti konačnu odluku u tom slučaju nakon što se konsultuje sa ljudima upoznatim sa situacijom.

U intervjuu za državnu televiziju Belorusija-1 objavljenom prošle nedelje, Kriger je rekao da je dobio zadatak od ukrajinske bezbednosne službe SBU da fotografiše vojna mesta u Belorusiji prošlog oktobra i da mu je rečeno da postavi eksploziv na prugu jugoistočno od Minska.

 

 

Došlo je do eksplozije u kojoj niko nije povređen.

Rojters navodi da nije poznato da li je Kriger govorio pod prinudom.

- Zaista se nadam da će mi predsednik Lukašenko oprostiti i smilovati se - rekao je Kriger na TV kanalu Belorusija-1, prenosi TAS.

Nemačkom državljaninu Riku Krigeru, koji je u Belorusiji osuđen za terorizam, u ponedeljak 22. jula je na snagu stupila presuda o smrtnoj kazni na koju on nije uložio žalbu, preneli su beloruski mediji.

On je u suzama je molio nemačku vladu da interveniše u njegovom slučaju.

- Gospodine Šolc, molim vas, ja sam još uvek živ. Još nije prekasno - rekao je sa lisicama na rukama dok sedi u neobično netaknutoj i praznoj ćeliji, prenosi BBC.

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke potvrdilo je ranije ovog meseca da je nemački državljanin osuđen na smrt u Belorusiji, jedinoj evropskoj zemlji u kojoj se i dalje primenjuje smrtna kazna.

BONUS VIDEO: