Како је раније саопштено, Кригер се обратио председнику Белорусије са молбом за помиловање.

Истиче се да је Лукашенко, узимајући у обзир све околности, донео одлуку о помиловању Кригера.

Претходно је агенција јавила да је Лукашенко саопштио да ће он, као председник, донети коначну одлуку у том случају након што се консултује са људима упознатим са ситуацијом.

У интервјуу за државну телевизију Белорусија-1 објављеном прошле недеље, Кригер је рекао да је добио задатак од украјинске безбедносне службе СБУ да фотографише војна места у Белорусији прошлог октобра и да му је речено да постави експлозив на пругу југоисточно од Минска.

 

 

Дошло је до експлозије у којој нико није повређен.

Ројтерс наводи да није познато да ли је Кригер говорио под принудом.

- Заиста се надам да ће ми председник Лукашенко опростити и смиловати се - рекао је Кригер на ТВ каналу Белорусија-1, преноси ТАС.

Немачком држављанину Рику Кригеру, који је у Белорусији осуђен за тероризам, у понедељак 22. јула је на снагу ступила пресуда о смртној казни на коју он није уложио жалбу, пренели су белоруски медији.

Он је у сузама је молио немачку владу да интервенише у његовом случају.

- Господине Шолц, молим вас, ја сам још увек жив. Још није прекасно - рекао је са лисицама на рукама док седи у необично нетакнутој и празној ћелији, преноси ББЦ.

Министарство спољних послова Немачке потврдило је раније овог месеца да је немачки држављанин осуђен на смрт у Белорусији, јединој европској земљи у којој се и даље примењује смртна казна.

БОНУС ВИДЕО: