Ipak, upozoravaju da bi svi koji imaju respiratorne tegobe trebalo da se izoluju, kako se zaraza ne bi širila, a pogotovo na ljude koji imaju hronična oboljenja.

Kako je početkom ove nedelje saopštio Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", za nedelju dana korona virus je potvrđen kod 306 osoba.

 

Doktorka Dragana Radojičić, epidemiolog i pomoćnik direktora Zavoda za javno zdravlje u Šapcu iz oblasti epidemiologije i mikrobiologije u Mačvanskom okrugu, kaže da broj inficiranih raste i u Mačvanskom okrugu, ali da je broj i dalje mali.

Ona kaže da se isprva mislilo da se kada je reč o zaraženim radi samo o osobama koje su bile na godišnjem odmoru, međutim, nije.

- Očigledno je da je virus počeo i kod nas, jer su to osobe koje nigde nisu putovale. Broj zaraženih je i dalje mali a klinička slika je blaga, i ne razlikuje se u odnosu na raniju.

Među zaraženima nisu više stare osobe preko 65 godina, nego radno sposobno stanovništvo od 20 do 64 godina - kaže dr Radojičić.

Samoinicijativna izolacija

Prema njenim rečima, najbitnije je da oni koji imaju bilo kakve respiratorne simptome povedu računa o sebi i o svojoj okolini, da zaštite svoje ukućane i da se jave kod doktora.

- Ako su pozitivni, trebalo bi da provedu određeno vreme samoinicijativno u izolaciji. Oni koji su prehlađeni ne bi trebalo da idu na posao, kako ne bi širile respiratorne infekcije. Na taj način se štite i osobe sa komorbiditetima, za koje infekcija može da bude pogubna - posavetovala je dr Radojičić za "Blic".

U Domu zdravlja u Šapcu kažu da se na testiranje upućuju osobe koje imaju jasnu simptomatologiju respiratorne infekcije koja upućuje na kovid 19.

- A to su povišena telesna temperatura, respiratorne tegobe, glavobolja, bolovima u zglobovima, mišićima- rečeno je u Domu zdravlja u Šapcu.

BONUS VIDEO