Narandžasti meteo-alarm, koji označava opasno vreme, danas je na snazi u Pomoravlju, istočnoj i jugoistočnoj Srbiji i na Kosovu i Metohiji.

Meteorološka upozorenja RHMZ za danas i narednu nedelju:

Upozorenje na intenziviranje toplotnog talasa na području Srbije
Danas (10.08.) maksimalna temperatura od 32 do 35 stepeni, a u nedelju i tokom sledeće sedmice (11-18.08.) u većini mesta od 34 do 38 stepeni Celzijusovih, na jugu i u dolini Velike Morave lokalno i do 40 stepeni.

Upozorenje na intenziviranje toplotnog talasa na području Beograda
Danas (10.08.) maksimalna temperatura oko 33 stepeni, a u nedelju i tokom većeg dela sledeće sedmice (11-18.08.) u intervalu od 35 do 38 stepeni Celzisuovih.

Hidrološko upozorenje

Na Savi kod Sremske Mitrovice i Šapca narednih dana vodostaji će se kretati ispod niskih plovidbenih nivoa. Na Brzavi, Moravici, Jadru, Kolubari, Jablanici, Vlasini, Lugomiru, Resavi, Jasenici i Kubršnici proticaji su se približili minimalnim srednje mesečnim vrednostima 95%-ne obezbeđenosti (biološkom minimumu).

Upaljeni meteoalarmi, paklena vruća u ponedeljak, trećina zemlje u "crvenom"

Oglasio se i "Batut": Najava toplotnog talasa od 8. do 17. avgusta

Sa aspekta zdravlja ljudi, po preporukama Svetske zdravstvene organizacije, toplotni talas je pojava od najmanje tri uzastopna dana kada je maksimalna dnevna temperatura vazduha iznad definisane kritične vrednosti.

Na osnovu najnovijeg prognostičkog materijala u narednih 10 dana postoje uslovi za pojavu toplotnog talasa:

  • od 10. avgusta na području južnobačkog okruga
  • od 11. avgusta u severnobačkom, severnobanatskom i srednjebanatskom okrugu
  • od 12. avgusta u Beogradu, zapadnobačkom, mačvanskom, braničevskom, podunavskom i pomoravskom okrugu
  • od 13. avgusta u kosovskomitrovačkom, kosovskopomoravskom, kosovskom, rasinskom i prizrenskom okrugu
  • od 14. avgusta na teritoriji nišavskog okruga

Temperatrua u kategoriji: Veoma opasne pojave
Prognozirane vrednosti maksimalne dnevne temperature vazduha biće u kategoriji veoma opasne pojave 15. avgusta na teritoriji:

  • grada Beograda
  • južnobačkog
  • severnobačkog
  • severnobanatskog
  • srednjebanatskog
  • mačvanskog
  • podunavskog okruga

U domen opasne pojave spadaće maksimalne dnevne temperature vazduha u periodu od 12. do 15. avgusta na teritoriji grada Beograda i uglavnom na severu i severoistoku zemlje, kao i od 13. do 16. avgusta na jugu Srbije.

Upozorenje na veoma opasni vremenski uslovi: Značenje i kako se ponašati prema uptustvima "Batuta"
Ozbiljno odstupanje mikroklimatskih i ambijentalnih uslova od onih u zoni termalnog komfora, što predstavlja povećanu verovatnoću za nastupanje težih manifestacija toplotnog stresa, poput toplotnog osipa, toplotnog edema, toplotne sinkope, toplotnih grčeva, toplotnog iscrpljenja i toplotnog udara.

Mere prevencije:

Često menjanje čiste i suve odeće, trebalo bi primenjivati, kako kao preventivnu meru, tako i u slučaju već dijagnostikovanog toplotnog osipa.
Smanjenje intenziteta fizičke aktivnosti ili skraćenje vremena izloženosti dejstvu povišene ambijentalne temperature;
Redovni unos tečnosti (1 čaša vode/20 min) u ustaljenom ritmu, bez obzira na eventualno odsustvo osećaja žeđi.
Pojava toplotnih edema gornjih i donjih ekstremiteta prevenira se regularno obavljenom aklimatizacijom na uslove povišene spoljne temperature vazduha (promena klimatskih zona). Do oporavka dolazi nakon boravka u hladnijem okruženju u trajanju od 1 - 2 dana.
Na svaku pojavu konfuznosti, nesvestice, izrazito tople i suve kože potražiti hitnu lekarsku pomoć.
U kategoriji potencijalno opasne pojave u posmatranom periodu biće maksimalne temperature vazduha na većini teritorije Srbije, osim u pojedinim brdsko-planinskim predelima.

Očekivani termički uslovi i nivoi upozorenja za period od 8. do 12. avgusta 2024. godine

Prognozirane vrednosti maksimalne dnevne temperature vazduha biće u kategoriji opasne pojave 10. avgusta na teritoriji južnobačkog, 11. avgusta na području južnobačkog, severnobačkog, severnobanatskog i srednjebanatskog okruga, kao i 12. avgusta na teritoriji grada Beograda, južnobačkog, severnobačkog, severnobanatskog, srednjebanatskog, zapadnobačkog, sremskog, mačvanskog, braničevskog, podunavskog, pomoravskog i porskog okruga.

Za posmatrani period u domenu potencijalno opasne pojave biće masimalne dnevne temperature vazduha na većini teritorije Srbije osim u pojedinim brdsko-planinskim predelima.

BONUS VIDEO: