Od vikenda prijatnije, temperature za par stepeni niže. Kako kaže, i dalje ćemo imati tropske noći u velikim gradovima, dok će u većini mesta u Srbiji do kraja meseca biti primerenija temperatura i hladnije noći.

Za nama je najtopliji jul u Srbiji od 1951 godine, a aktuelna naučna saznanja pokazuju da će sve češće biti kombinovane suše i toplotni talasi, ne samo u Srbiji, već i u Evropi.

Zamenik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Goran Mihajlović, rekao je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a da će početak naredne nedelje obeležiti visoke temperature. Mali pad temperature uslediće, kaže, krajem nedelje.

- Najtoplije će biti u prvoj polovini naredne sedmice, ali već u četvrtak, petak, subotu i nedelju, temperature između 32 i 35 stepeni, što svakako ne možemo reći da je osveženje, ali jesu nešto prijatnije temperature. Ono što treba reći jeste u odnosu na topli talas koji smo imali u julu, sada bi ipak imali nešto niže jutarnje temperature - navodi Mihajlović.

Kako kaže i dalje ćemo imati tropske noći u velikim gradovima, dok će u većini mesta u Srbiji do kraja meseca biti primerenija temperatura i hladnije noći.

- U velikim gradovima i dalje tropske noći, ali bi ta minimalna temperatura bila između 20 i 22-23 stepena. U julskom talasu smo imali jutarnju temperaturu na području Beograda i 27-28, setite se, onih ponoći sa preko 30 ili oko 30 stepeni, i to je ono što će ipak učiniti prijatnijim i, da kažem, prihvatljivim ovo vreme, koje jeste iznad onih višegodišnjih proseka - kaže gost Jutarnjeg programa.

Nema naznaka za obilne padavine

Upitan da li će ova jesen bitno drugačija od niza proteklih odgovara da će biti topla i sušna.

- Prema ovim prvim sezonskim izgledima i jesen bi imala trend sličan letu u smislu da bi negde srednja temperatura bila i do dva stepena iznad višegodišnjih proseka, tako da bi osnovna karakteristika bila topla i sušna jesen. Očekuje se negde između 19. i 28. letnjih dana, to su sad oni, za razliku od tropskih, dani sa maksimalnom temperaturom preko 25 stepeni - kaže Mihajlović.

Govoreći o padavinama, kaže da dugoročne prognoze ukazuju da nema naznaka za padavine.

- Sve ovo ukazuje da bi imali te duže periode i bez padavina, prijatnog, toplog vremena, tu je naravno i miholjsko leto kao jedna klimatska karakteristika našeg područja koja se dešava gotovo svake godine, tako da možemo očekivati lepu jesen - zaključio je gost Jutarnjeg programa.

BONUS VIDEO: