Korio Tours sa sedištem u Pekingu i KTG Tours sa sedištem u Šenjangu su u sredu objavile odvojene onlajn najave, rekavši da će turističkim grupama biti dozvoljeno da posete planinski grad Samdžijon, navodno rodno mesto pokojnog severnokorejskog lidera Kim DŽong Ila.

- Primili smo potvrdu od našeg lokalnog partnera da će se turizam u Samdžijonu i verovatno ostatku zemlje zvanično nastaviti u decembru 2024. godine - rekao je Korio Tours, dodajući da će detalji biti finalizovani "u narednim danima i nedeljama".

U posebnom postu na Fejsbuku, KTG Tours je takođe rekao da će tačni datumi obilazaka biti potvrđeni.

- Do sada se pominjao samo Samdžijon, ali mislimo da će se otvoriti i Pjongjang i druga mesta - navodi se.

Samdžijon se nalazi na kineskoj granici i blizu je najvišeg vrha na Korejskom poluostrvu, planine Paektu, aktivnog vulkana od najveće važnosti i istorijskog značaja za Severne i Južne Korejce, jer se smatra kolevkom korejskog naroda.

Taj grad je bio popularna destinacija kineskih turista, koji su dolazili autobusima pre kovida i turizam je Severnoj Koreji obezbeđivao prihod, uprkos međunarodnim sankcijama zbog ilegalnih nuklearnih i balističkih raketnih programa Pjongjanga.

Severnokorejski lider Kim DŽong Un lično je izvršio inspekciju gradilišta u Samdžijonu u julu, javili su državni mediji, piše CNN.

Put ka ponovnom otvaranju

Pandemija je nekoliko godina ostavila granice Severne Koreje hermetički zatvorene od skoro celog spoljnog sveta. Jedini koji su ove godine prešli granice Severne Koreje bili su Rusi.

Oko 100 ruskih turista dočekano je u Severnoj Koreji ranije ove godine, koji su putovali severnokorejskim avionom Air Korio iz Vladivostoka.

Ali granična ograničenja pandemije primorala su većinu diplomatskih misija i međunarodnih neprofitnih organizacija da se povuku iz Severne Koreje, ostavljajući osiromašenu naciju od oko 25 miliona ljudi koja je verovatno najizolovanija od Hladnog rata.

Pasoši Sjedinjenih Država ne važe za putovanje u ili kroz Severnu Koreju, osim ako ih posebno ne potvrdi Stejt department SAD. Odeljenje klasifikuje Severnu Koreju kao "nivo 4" i izdaje upozorenje da američki građani tamo "ne putuju".

Najave o ponovnom otvaranju turizma stižu otprilike mesec dana nakon što je Kim posetio novu turističku lokaciju na plaži, zonu Vonsan-Kalma, koja se trenutno razvija na istočnoj obali zemlje.

Kim je rekao da će odmaralište biti otvoreno u maju 2025. godine, nakon godina odlaganja izgradnje zbog pandemije Covida i sankcija Ujedinjenih nacija, prenela je državna novinska agencija KCNA.

BONUS VIDEO:

(Telegraf)