Корио Тоурс са седиштем у Пекингу и КТГ Тоурс са седиштем у Шењангу су у среду објавиле одвојене онлајн најаве, рекавши да ће туристичким групама бити дозвољено да посете планински град Самџијон, наводно родно место покојног севернокорејског лидера Ким Џонг Ила.

- Примили смо потврду од нашег локалног партнера да ће се туризам у Самџијону и вероватно остатку земље званично наставити у децембру 2024. године - рекао је Корио Тоурс, додајући да ће детаљи бити финализовани "у наредним данима и недељама".

У посебном посту на Фејсбуку, КТГ Тоурс је такође рекао да ће тачни датуми обилазака бити потврђени.

- До сада се помињао само Самџијон, али мислимо да ће се отворити и Пјонгјанг и друга места - наводи се.

Самџијон се налази на кинеској граници и близу је највишег врха на Корејском полуострву, планине Паекту, активног вулкана од највец́е важности и историјског значаја за Северне и Јужне Корејце, јер се сматра колевком корејског народа.

Тај град је био популарна дестинација кинеских туриста, који су долазили аутобусима пре ковида и туризам је Северној Кореји обезбеђивао приход, упркос међународним санкцијама због илегалних нуклеарних и балистичких ракетних програма Пјонгјанга.

Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун лично је извршио инспекцију градилишта у Самџијону у јулу, јавили су државни медији, пише ЦНН.

Пут ка поновном отварању

Пандемија је неколико година оставила границе Северне Кореје херметички затворене од скоро целог спољног света. Једини који су ове године прешли границе Северне Кореје били су Руси.

Око 100 руских туриста дочекано је у Северној Кореји раније ове године, који су путовали севернокорејским авионом Аир Корио из Владивостока.

Али гранична ограничења пандемије приморала су већину дипломатских мисија и међународних непрофитних организација да се повуку из Северне Кореје, остављајући осиромашену нацију од око 25 милиона људи која је вероватно најизолованија од Хладног рата.

Пасоши Сједињених Држава не важе за путовање у или кроз Северну Кореју, осим ако их посебно не потврди Стејт департмент САД. Одељење класификује Северну Кореју као "ниво 4" и издаје упозорење да амерички грађани тамо "не путују".

Најаве о поновном отварању туризма стижу отприлике месец дана након што је Ким посетио нову туристичку локацију на плажи, зону Вонсан-Калма, која се тренутно развија на источној обали земље.

Ким је рекао да ће одмаралиште бити отворено у мају 2025. године, након година одлагања изградње због пандемије Цовида и санкција Уједињених нација, пренела је државна новинска агенција КЦНА.

БОНУС ВИДЕО:

(Телеграф)