Glasanje je održano dva dana nakon što je Ustavni sud Tajlanda smenio bivšeg premijera Sreta Tavisina s funkcije, u iznenadnoj odluci koja je dodatno unela političku nesigurnost u kraljevstvo i izazvala novu zabrinutost zbog erozije demokratskih prava.

Paetongtarn, koja ima 37 godina, dobila je 319 glasova u Donjem domu parlamenta, nakon što je njena stranka Peu Tai, koja predvodi vladajuću koaliciju, nominovala kao jedinog kandidata za zamenu Sreta.

Još uvek mora da dobije potvrdu od kralja Maha Vajiralongkorna pre nego što zvanično preuzme dužnost i formira vladu.

Paetongtarn će biti druga žena premijer u Tajlandu, posle svoje tetke Jingluk – i najmlađa osoba koja je ikada obavljala tu funkciju.

Foto: Tanjug/AP

 

Kao politička novajlija, Paetongtarn je bila jedan od tri kandidata za premijera iz stranke Peu Tai pred nacionalne izbore u maju 2023. godine i dospela je u međunarodne vesti kada se porodila samo dve nedelje pre glasanja.

NJeno imenovanje predstavlja još jedan obrt u višegodišnjoj sagi koja je potresla već nestabilnu političku scenu Tajlanda.

Paetongtarn je najmlađa ćerka bivšeg premijera Taksina Šinavatre, koji je svrgnut u vojnom puču 2006. godine.

Foto: Tanjug/AP

 

Taksin je jedan od najuticajnijih ličnosti u Tajlandu, čije su ekonomske i populističke politike omogućile izgradnju političke mašinerije koja dominira tajlandskom politikom već dve decenije.

Foto: Tanjug/AP

 

“Najbogatiji Crnogorac”

Šinavatra je 2009, za vreme vlade Mila Đukanovića, po skraćenom postupku je dobio crnogorski pasoš.

Mediji ga zbog toga nazivaju najbogatijim Crnogorcem jer se njegova imovina procenjuje na oko 1,6 milijardi dolara.

Bonus video:

(Alo)