"Srbija nema tornado, nabavićemo ga", navodi se uz snimak "pustinjskog đavola", jakg vrtloga koji je snimljena na nebu u blizini Subotice.

Kako se vidi na snimku iz voza, što je voz bliže "đavolu", on kao da se sve više diže sa zemlje.

Snimak vrtloga iznad njiva je nastao iz voza na železničkoj stanici Šebešić kod Subotice.

Ovi vrtlozi obično kratko traju i ne nanose veću štetu, a u meteorologiji nazivaju se "Dust devil" ili pustinjski đavo.

Pustinjski đavo je vrsta lokalnog atmosferskog vrtloga. Formira se u uglavnom tokom poslepodneva, odnosno u najtoplijem delu dana.

Uglavnom se formira i tokom sunčanih dana sa slabim vetrom, kada postoji intenzivno zagrevanje podloge, koje dovodi do zagrevanja vazduha uz podlogu i tada dolazi do naglog uzdizanja vazduha.

 

 

Formiraju iznad golog i suvog zemljišta, ili iznad zemljišta sa niskom vegetacijom, jer se takvi tipovi zemljišta brže i znatno više zagrevaju. Zbog toga se vrtlozi prašine češće formiraju i dostižu jači intenzitet u krajevima sa suvom i toplom klimom, poput pustinja, pa otuda i potiče naziv pustinjski đavo.

U njima se vazduh uzdiže od podloge i kreće oko vertikalne ose - vrtloži. Ovi vrtlozi obično kratko traju i ne nanose veću štetu. NJihov prečnik i visina može biti od oko jednog metra, pa do nekoliko desetina metara. Oni kovitlaju prašinu, pesak, lišće i lakše predmete. Ponekad pustinjski đavoli mogu biti intenzivniji i pričiniti manju štetu.

Iako pustinjski đavo vizuelno podseća na tornado, budući da i kod vihora postoji vrtložno kretanje i vidljivi levak nastao od podignute prašine i peska, vihori su znatno slabijeg intenziteta i kraćeg trajanja od tornada, i njihovo formiranje nije vezano za oblake, već započinje od podloge pri sunčanom vremenu, dok se tornada spuštaju ka zemlji iz baze olujnih oblaka.

Vihori-vrtlozi prašine se mogu osmotriti i u našim krajevima, obično u ravničarskim predelima tokom letnjih popodneva, naročito na području Vojvodine i u ravnicama centralne Srbije.

Ova pojava povremeno se javlja i u Srbiji, naročito tokom mirnih, toplih i stabilnih dana.

Zabeležen je pre nekoliko godina kod Trstenika. Tada je vozila u pokretu usnimljen tzv. dust devil.

Slična pojava zabeležena je i u Smederevu, ali i u mnogim drugim predelima Srbije, ali je najčešća i najintenzivnija u pustinjskim i polupustinjskim predelima.

(Telegraf)

BONUS VIDEO: