Prema rečima meterologa Marka Ristića , "luciferskom talasu" se uskoro bliži kraj: 

- Jače od ovog toplotnog talasa ne može. Završavamo sa tim luciferskim tipom, ali i dalje će biti tropskih, samo podnošljivijih temperatura - objašnjava Ristić.

Ukoliko ipak ne dođe do prodora vazduha "Bečka vrata", čeka nas vreo septembar.

Kada je u pitanju jesen, meteorolog Ristić ističe da postoje velike šanse da nam se leto nadoveže na takozvano Miholjsko leto.

- Za septembar modeli daju nastavak leta, neće biti prekida leta prema sadašnjim modelima. Najverovatnije ćemo spojiti leto i Miholjsko leto. Sve nade su uprte u taj 25. avgust kada može doći do prodora svežijeg vazduha kroz Bečka vrata, i tada bi septembar mogao biti za nijansu svežiji. Stvarno nam ne treba septembar sa temperaturama oko 30 stepeni - rekao je ranije meteorolog Ivan Ristić za "Jutro na Blic".

I Marko Čubrilo ranije je najavio normalizaciju temperature tokom sledeće nedelje, ali i razvoj oblaka i kišu od 19. avgusta.

- Početkom sledeće nedelje oslabljen front i slab visinski ciklon donosi češće nestabilnosti i vrlo slabo osveženje tako da će biti čestih pljuskova i lokalnih nepogoda dok bi se maksimumi kretali od +27 do +33 stepena Celzijusa. Vrućine se vraćaju posle 22. avgusta i trajaće još neko vreme. Biće malo blaže nego sada, ali naznaka nekog jačeg osveženja nema - napisao je ranije na svom Fejsbuku Čubrilo.

(Blic)

BONUS VIDEO: