Nakon što je u Hrvatskoj pokrenut zahtev da se Alenu Islamoviću zabrani ulazak u njihovu zemlju zbog pesme "Pljuni, zapjevaj, moja Jugoslavijo" koju je pevač otpevao na koncertu u Hrvatskoj - menadžerom pevača oglasio se za medije. 

Foto: ATA images/A. Ahel

 

- U pesmi nema ništa uvredljivo da bi nekog povredilo. Ceo dizajn koji prati njeno izvođenje za našu turneju je radila kuća iz Zagreba. Možda nekom smetaju simboli Jugoslavije. Ta pesma se peva svuda u Hrvatskoj. Izveli smo pre nekoliko dana u Puli. U Splitu su je svi pevali, bilo je 15.000 ljudi. Alenova supruga je iz Hrvatske, a i otac Gorana Bregovića, koji je autor ove sporne pesme. Ona je i nastala u Splitu, a Goran ju je napisao u stanu svog oca - poručuje menadžer grupe Adis Gojak.

Alen je inače hrvatski državljanin i njemu ulazak u pomenutu zemlju, nije moguće zabraniti.

Podsetimo, Pesma Bijelog dugmeta "Pljuni, zapjevaj, moja Jugoslavijo", koju je Alen Islamović izveo na koncertu, izazvala je negodovanja u publici.

 

 

Na sceni se tokom izvođenja pesme na ekranu pojavila zastava Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Udruženje zagrebački dragovoljci "branitelji Vukovara", desničarska i nacionalisticka organizacija, kako pišu hrvatski mediji, predala je zahtev da se Alen Islamović proglasi nepoželjnom osobom u Hrvatskoj.

Oni su, takođe, predali i prijavu Državnom tužilaštvu Republike Hrvatske protiv organizatora i odgovornih osoba za koncert grupe "Bijelo dugme."

Kao razlog su naveli "promovisanje osuđene komunističke ideologije i njenih simbola te propale tvorevine čije politike su odgovorne za stravične zločine počinjene tokom srpsko-crnogorske i JNA agresije na Hrvatsku."

Kurir