Frontmen grupe je svoju muzičku stazu počeo da gradi 1965. godine u Čačku. Sa gitaristima Borkom Ilićem i Prvoslavom Savićem, te bubnjarem Acom Dimitrijevićem osnovao je bend koji se zvao "Hermelini". Bora je svirao bas i pevao, a uglavnom su nastupali u Čačku i okolnim mestima. Prvi nastup su imali u školi, a pevali su pesme koje su bile aktuelne u to vreme. Posle  toga je pevao i svirao u bendovima "Dečaci sa Morave", "Vesnici ljubavi", "Safiri" i "Čačanski plemići". U bendu Poslednji ostatak romantičnog sveta (PORS) svirao je i pevao sa Radomirom Mihajlovićem Točkom koji je kasnije postao popularan kao frontmen benda Smak.

Foto: I. Marinković

 

Retko ko zna da je Bora imao problema sa zakonom. 

Oni su kupovali instrumente tako što su tri godine pljačkali bogate kuće. Ubrzo su ih uhvatili i prebacili u istražni zatvor u kom je roker proveo sedam dana. nakon ovog incidenta, usledilo je Borino izbacivanje iz gimnazije, ali je sud rešio da ga oslobodi pod   određenim uslovima.

- Bora je s roditeljima otišao iz Čačka kada je imao 17 godina, morao je jer smo obojica bili isterani iz gimnazije. Naime, da bi tada kupili savremene instrumente, nas dvojica smo ukrali novac u jednoj čačanskoj kući u Obilićevoj ulici. Kada smo nabavili gitare i čuveno pojačalo “Maršal” koje Bora često pominje, brzo su nas otkrili. Novac smo morali da vratimo, a sa školovanjem u Čačku smo se obojica pozdravili. Ja sam nastavio u Gornjem Milanovcu, a Bora se posle tog neviđenog skandala sa roditeljima Nerandžom i Đokom I sestrom Jelenom preselio u Beograd. Roditelji su nam bili ugledni ljudi, Borina majka je bila profesor književnosti, a otac stručnjak u vojnoj fabrici. I ako Bora danas u Čačku nema bližih rođaka, on zna da u rodnom gradu ima brojne prijatelje koji ga čekaju - ispričao je jednom prilikom dr Savić, inače njegov dobar prijatelj.

Foto: Antonio Ahel/ATA images

 

Roditelji su 1970. godine odlučili da se presele u Beograd kako bi svog sina sklonili od lošeg društva. 

Tada je rešio da upiše beogradsku gimnaziju, a potom i Pravni fakultet. Prošlo je dve godine, a Bora je shvatio da ta profesija nije za njega, pa je pokušao da upiše Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu. Pošto nije primljen na glumu, upisao je pozorišnu organizaciju na FDU. Od tada je apsolvent. Bend "Riblja čorba" osnovan je 1978. godinem i smatra se jednim od najznačajnijih rok bendova s ovih prostora, a Bora je zbog provokativnih i društveno-orijentisanih tekstova postao jedan od najkontroverznijih muzičara u Jugoslaviji. Bora je u međuvremenu pisao tekstove i muziku za druge izvođeče. Poput Zdravka Čolića, Nede Ukraden, Maje Odžaklijevske, Viktorije, bendova Generacija 5, Poslednja igra leptira i druge.

(Kurir) 

BONUS VIDEO: