Glumica Branka Katić o teškom periodu odrastanja govori bez ustručavanja.

Naime, majka Branke Katić patila je od bipolarnog poremećaja.

Glumica je imala samo deset godina kada se na surov način susrela s tim problemom. Preko noći, žena koja je do tad bila oličenje vedrine i nežnosti, a i stub porodice, postala je izgubljena i uplašena, bez želje da prihvati pomoć i poseti lekara.

Foto: ATA images

 

 

U jednom od javnih nastupa Branka je opisala šok koji su doživeli njen otac, starija sestra Maja i ona sama, suočeni sa potpunom promenom majčine ličnosti.

- Jednog dana, majka koja je uvek bila tu za nas postala je osoba koju više nismo prepoznavali. NJena energija i osmeh su nestali, a na njihovo mesto je došla tuga i odsustvo. Bilo je teško prihvatiti da više nije bila u stanju da vodi porodicu onako kako je to činila ranije, rekla je glumica.

NJena nesposobnost da prihvati redovnu terapiju dodatno je komplikovala situaciju u porodici.

U tim trenucima, Branka i njena sestra preuzimale su sav teret oko majke, dok je njihov otac isprva simptome bipolarnog poremećaja svoje supruge tumačio kao inat ili tvrdoglavo ponašanje.

- Majka nije bila u stanju da obavlja osnovne životne aktivnosti, bila je otuđena od svih nas. NJena tuga je postala primarna emocija, a ja sam morala da naučim da ne krivim majku, već da razumem da je bolest jača od nje. 

Iako bipolarna depresija nikada nije u potpunosti nestala, majka Branke Katić je zahvaljujući lečenju uspela da vodi stabilniji život.

(Gloria)

BONUS VIDEO: