Pojedine navijače u Hrvatskoj je na krivoj nozi uhvatilo tradicionalno intoniranje nacionalnih himni pred početak jučerašnje utakmice Lige nacija između reprezentacija Hrvatske i Poljske u Osijeku, koju je domaćin dobio u svoju korist sa 1:0, piše komšijska "Slobodna Dalmacija".

"Opus Arenom" odzvanjali su poznati taktovi "Hej Sloveni", himne bivše Jugoslavije, što je pojedince na stadionu i pred malim ekranima malo zbunilo. Bilo je i zvižduka na stadionu. Objašnjenje je pak vrlo jednostavno, navode hrvatski mediji.

Foto: Slobodna Dalmacija screenshot

 

 

Poljska himna i himna nekadašnje Jugoslavije imaju identičnu melodiju. Poljska himna "Mazurka Dombrovskog" datira iz davne 1797. godine, a napisao ju je Jozef Vibicki. Nazvana je po poljskom vojnom zapovedniku Janu Henriku Dabrovskom.

Sredinom 19. veka postala je omiljena širom Evrope kod raznih revolucionarnih pokreta. Slovački pesnik Samo Tomašik tada je na tu melodiju napisao tekst "Hej Sloveni", a što je kasnije bilo prihvaćeno kao sveslovenska himna.

 

 

Tokom Drugog svetskog rata prevod te himne postao je himna nove, buduće Jugoslavije, uz pripadajući tekst i naziv "Hej Sloveni".

Boljim poznavaocima tih stvari, a pogotovo sportskim fanovima koji često slušaju intoniranje himne, to je valjda, pa čak i vervatno, poznata stvar. Za ove ostale je ipak - na znanje, zaključuje se u tekstu "Slobodne Dalmacije".

BONUS VIDEO: