Kada je javnost pre desetak godina prvi put čula za nju, Lizi Velaskez prozvana je „najružnijom ženom na svetu“. Danas ima 35 godina, a retka bolest nikada je nije bacila u očajanje. Naprotiv.

- Kada sam na Jutjubu videla video s naslovom „Najružnija žena na svetu“, moj život se u potpunosti promenio. Čitala sam užasne komentare, pisali su da učinim svetu uslugu i pucam sebi u glavu - ispričala je jednom prilikom Lizi.

- Ja znam šta znači biti žrtva nasilja, pogotovo internet nasilja. Želela bih da budem zaštitnica svih onih koji misle da se situacija neće popraviti - pričala je Lizi.

- Umesto da sam se sakrila u suzama, odlučila sam da budem srećna. Shvatila sam da ovaj sindrom nije problem, već dar koji mi pruža priliku da postanem bolja i da drugima poslužim kao inspiracija - izjavila je.

Rođena je sa retkim i teškim sindromom koji, pored ostalih simptoma, sprečava akumuliranje telesne masnoće i dobijanje na težini.

Nikada nije imala više od 29 kilograma, a zbog bolesti je slepa na jedno oko, dok na drugo slabo vidi.

Imuni sistem joj je slab, ali većina organa funkcioniše. Kroz više manjih obroka Velaskez dnevno mora da unese znatno više kalorija od prosečnog čoveka.

- Najbolji roditelji na svetu. Od trenutka mog rođenja zasuli su me ljubavlju. A nisu odgajali samo mene, već i moju sestru Marinu i brata Krisa, koje su jednako voleli. Ta me je ljubav, pomnožena sa tri, i dovela do mesta na kojem sam danas - ispričala je jednom prilikom.

Lizi je rođena četiri nedelje pre termina, a kada su lekari pokazali fotografiju majušne bebe majci, žena je zaplakala.

- Neutešno sam ronila suze, nisam mogla da se kontrolišem, ali sam im rekla da mi je donesu. Želela sam da je vidim, da je uzmem u naručje i volim - ispričala je pre nekoliko godina Rita Velaskez.

Otac Gvadalupe dodao je tom prilikom da je njegova ćerka spoznala da je drugačija od ostalih čim je krenula u vrtić. Druga deca nisu želela da se igraju sa njom, a onda su joj roditelji rekli da pati od retkog sindroma. Kažu da je od malih nogu bila jako zrela.

Iako je zovu najružnijom ženom na svetu, Lizi tvrdi da ne bi uzela lek protiv teške bolesti, koju je prihvatila kao deo sebe.

- Ne, nema šanse. Ne bih ni pomislila na to. Da ste mi isto pitanje postavili kad sam imala 13 ili 14 godina, verovatno bih odgovorila potvrdno, bila bih potpuno za, dala bih i da na meni testiraju lek, šta god treba. Ali danas... Naučila sam da prihvatim sebe onakvom kakva jesam. Kada bih bilo šta promenila, to više ne bi bila Lizi, to ne bih bila prava ja - zaključila je.

BONUS VIDEO:

(Blic žena)