Zemlja ima "više slonova nego što je potrebno", rekao je ministar za životnu sredinu Zimbabvea u parlamentu u sredu, precizirajući da je ovaj odstrel naredio Upravi za parkove i divlje životinje Zimbabvea (ZimParks).

Slonovi će biti lovljeni u područjima sukoba sa ljudskom populacijom, u prirodnom rezervatu Hvange, najvećem u zemlji, rekao je generalni direktor ZimParksa Fulton Mangvanja.

Broj slonova u Zimbabveu se procenjuje na 100.000, što je drugi najveći kontingent na svetu posle onog u Bocvani.

ZimParks uverava da ih samo u Hvangeu ima 65.000, četiri puta više nego što park može da primi, prenosi Figaro.

Foto: Shutterstock

 

 

Namibija je početkom septembra objavila da je počela uništavanje više od 700 divljih životinja, uključujući 83 slona, kako bi, prema navodima vlade, nahranila populaciju pogođenu sušom, a istovremeno smanjila pritisak na pašnjake i vodene resurse.

Zimbabve i Namibija su među zemljama južne Afrike koje su proglasile vanredno stanje zbog suše.

Kritike NVO

Direktor nevladine organizacije Centar za upravljanje prirodnim resursima Farai Maguvu rekao je da bi vlada trebalo da pronađe održivije i ekološki prihvatljivije metode za borbu protiv suše.

"Moramo da zaustavimo ovo jer to nije etično", dodao je on.

Kris Braun, aktivista za zaštitu životne sredine i šef Namibijske komore za životnu sredinu, istakao je da "slonovi imaju razarajući efekat na prirodno stanište ako im se dozvoli da se eksponencijalno razmnožavaju".

"Oni štete ekosistemu i prirodnim staništima (...) drugih manje simboličnih vrsta i koje su stoga manje važne u očima zaštitnika životne sredine u foteljama, koji sede u gradu. Ove vrste su važne kao i slonovi, u kontekstu gde su staništa i vodni resursi pod velikim pritiskom zbog suše", naveo je on.

Foto: Shutterstock

 

 

Poslednja kampanja ubijanja slonova u Zimbabveu datira iz 1988. godine. Svetski fond za prirodu (WWF) procenjuje da je na kontinentu ostalo samo oko 415.000 slonova (u poređenju sa 3 do 5 miliona na početku 20. veka).

Smatra se da su azijski i afrički slonovi ugroženi izumiranjem, sa izuzetkom populacija u Južnoj Africi, Bocvani, Namibiji i Zimbabveu, koje se smatraju samo "ranjivim".

(EuroNews)

BONUS VIDEO