Milan Minja Subota bio je srpski kompozitor, zabavljač, muzičar, fotograf i diplomirani inženjer elektrotehnike. Rođen je u Sarajevu 08. novembra 1938. godine. Dugo je radio kao voditelj i autor đečije TV serije „Muzički tobogan“.

Radio je kao autor i voditelj i na drugim uspešnim serijama kao što su: „Od glave do pete“; „Igre bez granica“; „Željoteka“; „Sve igračke sveta“; „Muzički balon“; „Nedeljno popodne“; „Zvezdana žurka”; „Dete je čovek važan“.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

 

 

Komponovao je mnoge pesme na stihove istaknutih Pesnika kao što su: „Razbole se lisica“, „Deca su ukras sveta“, „Išli smo u Afriku“, „Rekao sam brezi i topoli“, „Telefonijada“, „Povrćijada“, „Kolo“ i tako dalje. NJegove pesme danas su jednako popularne kao i u periodu nastanka te su sastavni deo muzičkog obrazovanja učenika mlađeg školskog uzrasta.

Minja Subota je rođen u Sarajevu 1938. godine. NJegov otac zvao se Ante, a majka Desanka. Rođen je u srpskoj pravoslavnoj porodici koja vuče korene iz Dalmacije. NJegov stariji brat Aleksandar je rođen 1935. godine. Nakon Drugog svetskog rata porodica Subota se preselila u Beograd. U Beogradu je Minja Subota pohađao osnovnu školu i gimnaziju. Isto tako, bio je učenik niže i srednje muzičke škole „Stanković“. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, tada stekavši diplomu inženjera elektrotehnike.

Imao je i dve diplome iz fotografije: „Famous Schools International“ i „Evropske kuće fotografije iz Chalon-sur-Saône“. Komponovao je veliki broj pesama zabavnog karaktera. Isto tako, šansone su bile sastavni deo njegovog kompozitorskog delovanja. Redovno je izdavao ploče sa svojim pesmama koje su bile popularne u celoj Jugoslaviji. Često je učestvovao na muzičkim festivalima. Na festivalu „Beogradsko proleće“ učestvovao je devet puta. Neke od pesama izvođene na ovom festivalu su: „Devojčica je odnela ljubav“ (1963. godine); „Slon lepotan Dondolan“ (2016. godine); „Pozdrav iz Srbije“ (2017. godine). Na festivalu „Pesma leta“ predstavio je dve pesme: „Homo, homini“ (1967. godine) i „Jesmo li ljudi ili marsovci“ (1968. godine).

Na festivalu u Splitu 1972. godine je učestvovao sa grupom „One i oni“ kada su izvodili pesmu „Šta da činim kad sam furešt“. Inače, nekada je bio član kvarteta „One i oni“. Prve nagrade su mu uručene dva puta na festivalu JNA i to 1971. i 1972. godine kada je izvodio pesme „Ponoćna patrola“ i „More o mornari“ sa grupom „One i oni“. U Skoplju je 1972. godine pevao pesmu „Kaži mi, kaži“ sa grupom „One i oni“, a pesmu „Stani, stani, pogledaj me malo“ na Karneval festu, Cavtat 1978. godine.

Foto: V. Danilov

 

 

Radio je muzičke kompozicije na pesme mnogih istaknutih pesnika koje su ostale jednako popularne u školama i vrtićima dugi niz godina. „Još nam samo ale fale“ je ciklus njegovih kompozicija baziranih na stihovima pesnika LJubivoja Ršumovića. Veliki uspeh u karijeri je postigao serijom „Muzički tobogan“ čiji je bio autor i voditelj. Ova TV serija je bila izuzetno gledana i popularna punih osamnaest godina, koliko je trajalo njeno prikazivanje. Serija je izrodila brojne evergrine. U njoj su uživali svi članovi porodice, kako deca, tako i odrasli.

Bio je autor i voditelj još nekih zapaženih serija, između ostalih: „Od glave do pete“; „Igre bez granica“; „Željoteka“; „Sve igračke sveta“; „Muzički balon“; „Nedeljno popodne“; „Zvezdana žurka”; „Dete je čovek važan“. Bio je predsednik Saveza estradnih umetnika Jugoslavije i Srbije. U muzičkim udruženjima radio je u upravnim odborima.

Često je bio sastavni deo žirija u sklopu mnogobrojnih muzičkih dešavanja. Bavio se i dobrotvornim radom. Bio je počasni građanin grada Kruševca sa titulom „Viteza od Čarapanije“, a sve zbog predanog rada sa decom. „Kako smo zabavljali Tita“ je naslov njegove objavljene knjige. „Za moju ludu i večno mladu generaciju“ je naslov njegovog novijeg albuma koji se sastoji od trinaest pesama snimljenih za odrasle. Starim pesmama se obraća svojoj generaciji koju smatra baš takvom kako stoji u nazivu albuma. Neke od pesama sa albuma su: „Danas imam sastanak“; „Mila“; „Stani, stani, pogledaj me malo“; „Čuvar parka“; „Budi dobar prema njoj“, „Susret“.

BONUS VIDEO: