Милан Миња Субота био је српски композитор, забављач, музичар, фотограф и дипломирани инжењер електротехнике. Рођен је у Сарајеву 08. новембра 1938. године. Дуго је радио као водитељ и аутор ђечије ТВ серије „Музички тобоган“.

Радио је као аутор и водитељ и на другим успешним серијама као што су: „Од главе до пете“; „Игре без граница“; „Жељотека“; „Све играчке света“; „Музички балон“; „Недељно поподне“; „Звездана журка”; „Дете је човек важан“.

Фото: Танјуг/Драган Kујунџић

 

 

Компоновао је многе песме на стихове истакнутих Песника као што су: „Разболе се лисица“, „Деца су украс света“, „Ишли смо у Африку“, „Рекао сам брези и тополи“, „Телефонијада“, „Поврћијада“, „Коло“ и тако даље. Његове песме данас су једнако популарне као и у периоду настанка те су саставни део музичког образовања ученика млађег школског узраста.

Миња Субота је рођен у Сарајеву 1938. године. Његов отац звао се Анте, а мајка Десанка. Рођен је у српској православној породици која вуче корене из Далмације. Његов старији брат Александар је рођен 1935. године. Након Другог светског рата породица Субота се преселила у Београд. У Београду је Миња Субота похађао основну школу и гимназију. Исто тако, био је ученик ниже и средње музичке школе „Станковић“. Дипломирао је на Електротехничком факултету у Београду, тада стекавши диплому инжењера електротехнике.

Имао је и две дипломе из фотографије: „Фамоус Сцхоолс Интернатионал“ и „Европске куће фотографије из Цхалон-сур-Саôне“. Компоновао је велики број песама забавног карактера. Исто тако, шансоне су биле саставни део његовог композиторског деловања. Редовно је издавао плоче са својим песмама које су биле популарне у целој Југославији. Често је учествовао на музичким фестивалима. На фестивалу „Београдско пролеће“ учествовао је девет пута. Неке од песама извођене на овом фестивалу су: „Девојчица је однела љубав“ (1963. године); „Слон лепотан Дондолан“ (2016. године); „Поздрав из Србије“ (2017. године). На фестивалу „Песма лета“ представио је две песме: „Хомо, хомини“ (1967. године) и „Јесмо ли људи или марсовци“ (1968. године).

На фестивалу у Сплиту 1972. године је учествовао са групом „Оне и они“ када су изводили песму „Шта да чиним кад сам фурешт“. Иначе, некада је био члан квартета „Оне и они“. Прве награде су му уручене два пута на фестивалу ЈНА и то 1971. и 1972. године када је изводио песме „Поноћна патрола“ и „Море о морнари“ са групом „Оне и они“. У Скопљу је 1972. године певао песму „Кажи ми, кажи“ са групом „Оне и они“, а песму „Стани, стани, погледај ме мало“ на Карневал фесту, Цавтат 1978. године.

Фото: В. Данилов

 

 

Радио је музичке композиције на песме многих истакнутих песника које су остале једнако популарне у школама и вртићима дуги низ година. „Још нам само але фале“ је циклус његових композиција базираних на стиховима песника Љубивоја Ршумовића. Велики успех у каријери је постигао серијом „Музички тобоган“ чији је био аутор и водитељ. Ова ТВ серија је била изузетно гледана и популарна пуних осамнаест година, колико је трајало њено приказивање. Серија је изродила бројне евергрине. У њој су уживали сви чланови породице, како деца, тако и одрасли.

Био је аутор и водитељ још неких запажених серија, између осталих: „Од главе до пете“; „Игре без граница“; „Жељотека“; „Све играчке света“; „Музички балон“; „Недељно поподне“; „Звездана журка”; „Дете је човек важан“. Био је председник Савеза естрадних уметника Југославије и Србије. У музичким удружењима радио је у управним одборима.

Често је био саставни део жирија у склопу многобројних музичких дешавања. Бавио се и добротворним радом. Био је почасни грађанин града Крушевца са титулом „Витеза од Чарапаније“, а све због преданог рада са децом. „Како смо забављали Тита“ је наслов његове објављене књиге. „За моју луду и вечно младу генерацију“ је наслов његовог новијег албума који се састоји од тринаест песама снимљених за одрасле. Старим песмама се обраћа својој генерацији коју сматра баш таквом како стоји у називу албума. Неке од песама са албума су: „Данас имам састанак“; „Мила“; „Стани, стани, погледај ме мало“; „Чувар парка“; „Буди добар према њој“, „Сусрет“.

БОНУС ВИДЕО: