U prognozi su korišćena tri sezonska modela: ECMWF (Evropski centar za srednjoročne vremenske prognoze), UKMO (Meteorološka kancelarija Ujedinjenog Kraljevstva) i NMME (Severnoamerički mešoviti model), a prva dva pomenuta su značajna za evropski prostor.

Model ECMWF predviđa da će veći deo Evrope imati toplije temperature od proseka, što je rezultat visokog pritiska koji dolazi s Atlantika.

Padavine će u Evropi biti neujednačene tokom zime. U zapadnim i jugozapadnim delovima očekuje se sušnija zima, s manje kiše i snega nego obično. Nasuprot tome, severni delovi Evrope imaće više padavina nego što je prosečno, što može uključivati kišu i sneg.

U središnjoj Evropi predviđaju se prosečne količine padavina, dok će Skandinavija doživeti veće snežne padavine zbog niskog pritiska vazudha i mlaznog toka, koji donose hladniji vazduh i padavine, prenosi Večernji list. 

UKMO model takođe pokazuje uzorke slične ECMWF-u. Razvio ga je Met Office Ujedinjenog Kraljevstva, odakle pitču inicijali UKMO. Ova prognoza pokazuje očekivani uzorak La Niñe, što znači da i on očekuje "slabiju zimu" u većem delu Evrope. Model pokazuje više padavina nad severnom i delovima srednje Evrope, ali manje nad južnim delovima ispod područja visokog pritiska.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

Ali, jedan vrlo važan faktor može promeniti tok zime u bilo kom trenutku, a to je stratosferski polarni vorteks. Za razliku od La Niñe, koja deluje tokom dužeg perioda, polarni vorteks je više podsezonski pokretač. On pojavljuje se svake jeseni i igra ključnu ulogu u razvoju vremena tikom zime i od zime prema proleću.

Polarni vorteks je snažni vazduh koji se okreće iznad polarnih regija, obuhvaćajući celu severnu hemisferu, od tla pa sve do visine od više od 50 kilometara. Kada je polarni vorteks jak, zadržava hladan vazduh na polovima, što može da rezultira blažim vremenskim uslovima za veći deo Sjedinjenih Država i Evrope.

Ako je polarni vorteks slab, to može poremetiti tok vetrova poznat kao mlazna struja. U tom slučaju, hladan vazduh može lako pobeći iz polarnih područja prema jugu, što često donosi hladnije vrijeme u Sjedinjene Države i Evropu.

Jedan od faktora koji može uzrokovati slab polarni vorteks je stratosfersko zagrejavanje, koje se može dogoditi zbog klimatskih pojava poput La Niñe. La Nina ima visoku verovatnost (65-70%) da dovede do ovakvog zagrejavanja, što može dovesti do promena u vremenskim obrascima.

Tako da, ako volite hladnoću, slab polarni vorteks može biti dobra vest za vas.

BONUS VIDEO: