Slavski kolač sa suvim grožđem odličan je za slatki vid kolača:
- 1 kg brašna tip 400
- 500 ml mleka
- 150 g margarina
- 2 jajeta
- 1 kesica suvog kvasca
- 150 g šećera
- prstohvat soli
- 50 g suvog grožđa
- cimet
- 2 kesice vanilinog šećera
Potrebno je da pomešate kako biste napravili slatki slavski kolač sa suvim grožđem.Brašno, so, kvasac, 1 jaje , 1 belance i vanilin šećer. Mleko i margarin zagrejte na umerenoj temperaturi, zatim dodajte u posudu sa preostalim sastojcima i umesite testo, nije poželjno da testo bude previše tvrdo. Zatim pokrijte platnenom krpom i ostavite da se udvostruči. Podelite testo na loptice, rukom formirajte trake kao za pletenice, po 3 trake za svaku pletenicu.
Trake poređajte jednu pored druge pa upletite u pletenicu. Kad ste formirali pletenicu, zamotajte krajeve u krug i postavite u sredinu kalupa podmazanog margarinom. Postupak je potrebno ponavljati dok se ne potroši testo. U pletenice kao dekoraciju možete staviti malo suvog grožđa. Utisnute ga da ne bi ispali prilikom pečenja.
(Informer)