Ali, bez obzira na to šta ste stavili u zamrzivač, morate znati koliko dugo ta hrana ili jelo mogu tamo da ostanu.
Namirnice poput kuvanog i sirovog mesa i povrća sa malim procentom vode mogu se bez problema staviti u zamrzivač. Ali neke namirnice mogu biti potpuno uništene ako ih držite u zamrzivaču, čak i ako su tamo ostale samo nedelju dana.
Mlečni proizvodi su visoko na toj skali. „Uopšteno govoreći, mlečni proizvodi i proizvodi sa visokim sadržajem masti ne zamrzavaju se dobro“, upozorio je Palak Patel, kuvar na Institutu za kulinarsko obrazovanje Marte Stjuart.
Foto: Shutterstock
„Kada zamrznete hranu ili jela koja sadrže mlečne proizvode, mast će se odvojiti od tečnosti. Gore od toga je zgrušavanje.“
Ako zamrznete mleko, verovatno ćete promeniti njegov ukus i teksturu. Mleko će i dalje biti dobro za kuvanje, ali ne tako dobro za piće. Mlečni proizvodi se šire kako se smrzavaju, pa morate paziti da ih stavite u odgovarajuću posudu – nemojte ih čuvati u zamrzivaču u originalnom pakovanju.
Pročitajte još
Kada je u pitanju zamrzavanje sira, činjenica je da neki sirevi bolje podnose hladnoću od drugih. Polumeki sirevi poput mocarele i blagog čedara dobro se drže u zamrzivaču, posebno ako su prethodno isečeni na manje kockice.
Foto: Profimedia
S druge strane, tvrdi i polutvrdi sirevi poput odležanog čedara ili parmezana postaju mrvljivi kada se zamrznu i gube svoj ukus. Izuzetno meke sireve kao što su sveži sir, bri i rikota ne treba držati u zamrzivaču, prenosi Jutarnji.
Jogurt je jedna od namirnica koju nikako ne bi trebalo da stavljate u zamrzivač. Zamrzavanje će uništiti poznatu teksturu, a isto se može desiti i sa probiotičkim kulturama koje jogurt čine superhranom.
Isto je i sa pavlakom: zamrzavanje može uticati na njenu upotrebu kada se odmrzne.
„Možete zamrznuti samo pavlaku koja sadrži 40 procenata ili više masti“, preporučuje DŽuli Garden-Robinson sa Državnog univerziteta Severne Dakote.
Pavlake s manje masti ne zamrzavaju se dobro. Zamrznuti kajmak neće biti umućen do uobičajene zapremine, pa bi mogao da promeni uspeh recepture, piše Ferozan Mast za portal Best Lajf.