Али, без обзира на то шта сте ставили у замрзивач, морате знати колико дуго та храна или јело могу тамо да остану.
Намирнице попут куваног и сировог меса и поврћа са малим процентом воде могу се без проблема ставити у замрзивач. Али неке намирнице могу бити потпуно уништене ако их држите у замрзивачу, чак и ако су тамо остале само недељу дана.
Млечни производи су високо на тој скали. „Уопштено говорећи, млечни производи и производи са високим садржајем масти не замрзавају се добро“, упозорио је Палак Пател, кувар на Институту за кулинарско образовање Марте Стјуарт.
„Када замрзнете храну или јела која садрже млечне производе, маст ће се одвојити од течности. Горе од тога је згрушавање.“
Ако замрзнете млеко, вероватно ћете променити његов укус и текстуру. Млеко ће и даље бити добро за кување, али не тако добро за пиће. Млечни производи се шире како се смрзавају, па морате пазити да их ставите у одговарајућу посуду – немојте их чувати у замрзивачу у оригиналном паковању.
Прочитајте још
Када је у питању замрзавање сира, чињеница је да неки сиреви боље подносе хладноћу од других. Полумеки сиреви попут моцареле и благог чедара добро се држе у замрзивачу, посебно ако су претходно исечени на мање коцкице.
С друге стране, тврди и полутврди сиреви попут одлежаног чедара или пармезана постају мрвљиви када се замрзну и губе свој укус. Изузетно меке сиреве као што су свежи сир, бри и рикота не треба држати у замрзивачу, преноси Јутарњи.
Јогурт је једна од намирница коју никако не би требало да стављате у замрзивач. Замрзавање ће уништити познату текстуру, а исто се може десити и са пробиотичким културама које јогурт чине суперхраном.
Исто је и са павлаком: замрзавање може утицати на њену употребу када се одмрзне.
„Можете замрзнути само павлаку која садржи 40 процената или више масти“, препоручује Џули Гарден-Робинсон са Државног универзитета Северне Дакоте.
Павлаке с мање масти не замрзавају се добро. Замрзнути кајмак неће бити умућен до уобичајене запремине, па би могао да промени успех рецептуре, пише Ферозан Маст за портал Бест Лајф.