Али, без обзира на то шта сте ставили у замрзивач, морате знати колико дуго та храна или јело могу тамо да остану.

Намирнице попут куваног и сировог меса и поврћа са малим процентом воде могу се без проблема ставити у замрзивач. Али неке намирнице могу бити потпуно уништене ако их држите у замрзивачу, чак и ако су тамо остале само недељу дана.

Млечни производи су високо на тој скали. „Уопштено говорећи, млечни производи и производи са високим садржајем масти не замрзавају се добро“, упозорио је Палак Пател, кувар на Институту за кулинарско образовање Марте Стјуарт.

Фото: Shutterstock

 

„Када замрзнете храну или јела која садрже млечне производе, маст ће се одвојити од течности. Горе од тога је згрушавање.“

Ако замрзнете млеко, вероватно ћете променити његов укус и текстуру. Млеко ће и даље бити добро за кување, али не тако добро за пиће. Млечни производи се шире како се смрзавају, па морате пазити да их ставите у одговарајућу посуду – немојте их чувати у замрзивачу у оригиналном паковању.

Када је у питању замрзавање сира, чињеница је да неки сиреви боље подносе хладноћу од других. Полумеки сиреви попут моцареле и благог чедара добро се држе у замрзивачу, посебно ако су претходно исечени на мање коцкице.

Фото: Профимедиа

 

С друге стране, тврди и полутврди сиреви попут одлежаног чедара или пармезана постају мрвљиви када се замрзну и губе свој укус. Изузетно меке сиреве као што су свежи сир, бри и рикота не треба држати у замрзивачу, преноси Јутарњи.

Јогурт је једна од намирница коју никако не би требало да стављате у замрзивач. Замрзавање ће уништити познату текстуру, а исто се може десити и са пробиотичким културама које јогурт чине суперхраном.

Исто је и са павлаком: замрзавање може утицати на њену употребу када се одмрзне.

„Можете замрзнути само павлаку која садржи 40 процената или више масти“, препоручује Џули Гарден-Робинсон са Државног универзитета Северне Дакоте.

Павлаке с мање масти не замрзавају се добро. Замрзнути кајмак неће бити умућен до уобичајене запремине, па би могао да промени успех рецептуре, пише Ферозан Маст за портал Бест Лајф.

БОНУС ВИДЕО: