Zajedno, kopriva i med predstavljaju jedan od najmoćnijih eliksira za krvnu sliku i imunitet.
Sastojci:
- 1 kilogram meda
- 5 šaka koprive
- sok i kora od jednog limuna
Priprema
Pomešajte dobro u staklenoj tegli med i seckanu koprivu, tako da masa bude kompaktna, ravnomerno sjedinjenja. Na kilogram meda stavite najviše pet šaka koprive. Možete dodati i izrendanu koru limuna, kao i sok od jednog limuna. Preparat bi trebalo uzimati ujutru, natašte, sa malo mlake vode, bar 15 minuta pre doručka.
Pre upotrebe bilo kog prirodnog eliksira, važno je konsultovati se sa lekarom kako bi se utvrdila najbolja opcija za vaše zdravlje. Poznato je da Koprivu ne bi trebalo da koriste trudnice, bez obzira što su često anemične, a oprez se savetuje i osobama koje uzimaju diuretike.
Simptomi anemije
Ako osećate umor, slabost, malaksalost, nedostatak energije, nesvesticu, vrtoglavicu, nedostatak vazduha, glavobolju, lupanje srca, ubrzan rad srca i bledi ste u licu treba da posumnjate da ste malokrvni. Kod težih oblika anemija (malokrvnosti) može se javiti i bol u grudima.
Pročitajte još
Kopriva, savršen borac protiv anemije
Kopriva sadrži velike količine gvožđa, što je samim tim čini savršenim saborcem protiv anemije. Pored gvožđa, kopriva je bogata mineralima poput kalcijuma, magnezijuma, fosfora i sicilijuma. Poseduje antibakterijska, antivirusna, protivupalna, diuretička svojstva, smanjuje bol i zaustavlja krvarenje.
Šumski med, najbolji za anemiju
Redovnom upotrebom meda i drugih pčelinjih proizvoda poboljšava se zdravlje i vitalnost organizma, te povećava njegova otpornost na mnoge infektivne i druge bolesti. Za anemiju apiterapeuti preporučuju šumski med jer sadrži 13 puta više mineralnih materija nego cvetne vrste meda, a naročito je bogat gvožđem.
(Kurir.rs)
BONUS VIDEO: