Gastroenterološkinja Sunana Sohi otkrila je istinu koja bi mogla da vas iznenadi. Pijenje kafe na prazan želudac nije nužno loše, ali može da izazove nelagodu kod nekih ljudi, piše BuzzFeed.
Iako se veruje da kafa na prazan želudac povećava želudačnu kiselinu, što može da uzrokuje probleme poput gorušice ili nadutosti, dr Sohi naglašava da je želudac sposoban da se zaštiti.
- Kafa ima mnoge koristi za probavni trakt. Iako je često na meti zbog kofeina ili dodatnih šećera, koristi se u medicini već vekovima - rekla je.
Zašto kafa izaziva nelagodu?
Kofein stimuliše proizvodnju hormona gastrina koji povećava nivo želudačne kiseline. Osim toga, fenoli u kafi dodatno pojačavaju kiselost. Kombinacija tih faktora kod nekih ljudi može da izazove dispepsiju, bolove u stomaku, nadutost ili mučninu. Kafa može da opusti donji sfinkter, što olakšava povraćaj hrane i kiseline u jednjak, uzrokujući gorušicu.
Ako primetite simptome poput gorušice ili boli nakon kafe na prazan želudac, gastroenterološkinja preporučuje ispijanje kafe uz obrok.
Ako ne želite da se odreknete kafe, birajte tamnija zrna jer imaju manju kiselost od svetlijih. Hladno pripremljena kafa takođe je manje kisela od tople, pa bi mogla da bude bolji izbor za osetljiv želudac.
BONUS VIDEO: