Iako neki izvori navode da ruska salata može da se čuva i do sedam dana, stručnjaci za sigurnost hrane preporučuju konzumaciju za najviše tri dana od pripreme. Ovaj kraći rok posebno važi za domaću rusku i francusku salatu pripremljenu od svežih sastojaka, koji su podložniji bržem kvarenju od industrijski pripremljenih namirnica.

Foto: Shutterstock

 

Evo kako se pravilno čuva ruska salata:

- Čuvajte je u frižideru na optimalnoj temperaturi od 4 stepena Celzijusa.

- Nikada ne ostavljajte salatu na sobnoj temperaturi duže od jednog sata.

- Odvajajte potrebnu količinu za serviranje.

-Vratite ostatak salate u frižider odmah nakon serviranja.

- Držite je u hermetički zatvorenoj posudi.

- Izbegavajte pokrivanje ruske salate folijom.

Znakovi da je ruska salata pokvarena su: promena mirisa, pojava tečnosti na površini, promena boje sastojaka i neprijatan ukus.

BONUS VIDEO: