Иако су празници и сезона великих зимских слава иза нас, многи још осећају последице обилних оброка и слатких искушења. Зима још увек траје, али нам и пролеће већ куца на врата, те је право време да своје тело освежимо, припремимо за долазак топлијих дана и вратимо га у равнотежу. Без обзира на то да ли сте "скренули с пута" током празника или једноставно желите да се осећате лакше и боље, нутрициониста Дијана Радетић предлаже пример дијеталног јеловника за један дан који ће вас мотивисати да се окренете ка здравијим навикама.

- Јутро би требало почети с чашом млаке воде, тачније собне температуре, јер је вода јако важана и она је најбољи детоксикатор. Иако наше тело садржи садржи 60 одсто воде, проблем је у томе што је врло мало пијемо, те се све што унесемо у организам теже и спорије вари. Треба напоменути да хладна вода представља врсту стреса за организам, с обзиром на нашу телесну температуру од 36,5 степени – објашањава нутрициониста.

Фото: Профимедиа

 

Биљна влакна и протеини

Пола сата након тога требало би да уследи доручак, а иделану варијанту представља комбинација сложених угљених хидрата, протеина и биљних влакана.

- За доручак можете да припремите качамак са парчетом младог сира и поврћем, као салатом или овсену кашу са јогуртом, сменкама и воћем. Биљна влакна у комбинацији са сложеним угљеним хидратима и протеинима пружају дужи осећај ситости, што је јако важо да не бисмо гладовали два сата после оброка, а уколико обављате теже послове спремите сендвич од интегралног хлеба са куваним јајима и поврћем. У сваком случају, гледајте да то буде блажа варијанта, барем док сте на дијети, док за ужину можете појести воће – саветује наша саговорница.

Фото: Shutterstock

 

Чорбица за срећна црева

За ручак су увек добродошле чорбице са поврћем и месом које имају благотворно дејство на празницима измучен стомак.

- Црева морамо да оздравимо од тешких јела која смо унели током претходних недеља, и да их мало "реновирамо". Чорбица са месом и поврћем уз парче интегралног хлеба и салату која је пуна биљних влакана делује благотворно на црева, на тај начин уносимо нешто лаганије, а притом смо сити. Осим тога, у јогурту, који смо попили за доручак, постоје пробиотске бактерије које поспешују рад црева и раст добрих бактерија неопходних за бољу апсорпцију хране, као и за јачање имунитета - сугерише нутрициониста.

Фото: Shutterstock

 

За вечеру парче меса и салата

Једна од најбољих вечера је парче протеина и салата, напомиње наша саговорница.

- То може да буде парче рибе или младог сира, а комбинација протеина и влакана је лака за варење. Како после 20 часова тело успорава свој рад, припрема се за сан и спорије сагорева калорије, око 19 сати је идеално време за вечеру. Уколико сматрате да вам парче меса и салата неће бити довољни, можете да им придружите и праче интегралног хлеба, то неће направити проблем -сматра Дијана.

Фото: Профимедиа

 

Колико дијета треба да таје? 

Обично се каже да када се нешто поквари, треба дупло више дана да се поправи, што значи да ако сте три недеље претеривали у храни, потребно вам је шест да се опоравите. 

 Ипак, цео процес је индивидулан, особама које у тренингу(физичкој кондицији) и које лако ускачу у уоквирене режиме опоравак ће вероватно ићи брже у односу на оне које нису толико активне. Рачунајте да вам треба дупло више времена, а ако деси раније, тим боље - поручује нутрициониста.

(КУРИР)

БОНУС ВИДЕО: