Иако највише знамо о Да Винчијевим изузетним уметничким способностима, те ремек-делима попут “Мона Лизе” и “Тајне вечере”, овај човек био је научник, инжењер, математичар, музичар, вајар, астроном, архитекта, зоолог, анатом… И, што је можда највеће изненађење – нутрициониста.
Основни принципи Да Винчијеве исхране:
Умереност и дисциплина
Да Винчи је веровао да треба јести само када се осећа глад и никада до потпуног ситости. Сматрао је да преједање оптерећује тело и ум, док умјерена исхрана побољшава продуктивност и менталну јасноћу.
Претежно биљна исхрана
Историјски извори указују да је углавном избегавао месо из етичких и здравствених разлога. Његова исхрана се базирала на поврћу, воћу, махунаркама и орашастим плодовима. Посебно је волео једноставне оброке, попут бареног спанаћа с јајетом, супе од кестена и лука са мопцарелом.
Фото: Профимедиа
Прочитајте још
Богата влакнима и водом
Како би одржао добру пробаву и здравље црева, преферирао је храну богату влакнима попут целих житарица, орашастих плодова и махунарки. Такође, унос воде је сматрао кључним за здравље, па је бирао намирнице богате водом, попут воћа и поврћа.
Једноставна припрема хране
Веровао је да храна треба бити што природнија и што мање обрађена. Такође је практиковао спорије једење, фокусирајући се на мирис, укус и текстуру хране, чиме се унапређује уживање у оброку.
Правилно конзумирање вина
Да Винчи је сматрао да вино не треба пити у чистом облику, већ разблажено водом и никада између оброка или на празан стомак.
Правилно држање након јела
Саветовао је да се након јела не легне одмах, већ да се остане у усправном положају неко време, јер то побољшава варење.
Да Винчи и кулинарске иновације
Осим што је био визионар у уметности и науци, Леонардо је имао и иновативне идеје у кухињи. Осмислио је кухињске алате попут пресе за бели лук и аутоматског ражња. Такође, уводио је промене у тадашње навике послуживања хране, као што је коришћење салвета и виљушке са три зупца.
Савременост његових принципа
Иако је живео у 15. веку, многи принципи његове исхране подударају се са данашњим нутриционистичким препорукама – умереност, висок унос влакана, хидратација и избегавање прерађене хране. Његов холистички приступ здрављу и повезаности тела и ума чини га претечом савремених wеллнесс покрета.
Овај водич није само план исхране, већ начин размишљања о храни и њеном утицају на наше тело и ум.
(Блиц Жена)