Зато је јако важно да поведемо рачуна о здрављу, а о исхрани посебно. Хранљив и уравнотежен оброк опскрбиће организам витаминима, енергијом, а нутрицонистикиња Наталија Круглова саветује које намирнице треба уврстити у јесењу исхрану.

Воће и поврће

Извори витамина и различитих ензима потребних током сезонских болести су воће и поврће. Према томе, исхрана сваке особе треба да садржи најмање 500 грама воћа и поврћа дневно.


Нутриционисткиња препоручује конзумирање сезонског воћа, попут шљива, јабука, брескви и кајсија, које су у том периоду богатије витаминима и минералима. Редовна конзумација ових намирница одлична је превенција сезонских прехлада.

Фото: Р. Радетић

 

 

Угљени хидрати

Главна ствар је да једете уравнотежену храну: не занемарујте правилну, здраву храну и избегавајте брзу храну. Једино што нашем телу додатно треба на јесен су сложени угљени хидрати: житарице, хлеб од житарица, тестенина, месо, риба и  млечни производи.

Витамин Д

Нутрицинисти упозоравају на једну грешку коју често правимо током јесени и зиме - не уносимо витамин Д. Он утиче на бројне функције у људском организму, од ублажавања респираторних инфекција и повећања плодности до смањења ризика од рака дојки, па чак и ублажавања симптома мултиплесклерозе.

Наше тело ствара витамин Д када се излаже УВБ зрацима сунца, али како нам временске прилике током јесени не иду на руку, једини начин да га надокнадимо јесте унос суплемената.

(Лепа и срећна)