Када месо стоји на собној температури, површина му прелази у температурну зону која погодује расту бактерија, попут Салмонеле и Ешерихије коли. Ове бактерије се брзо размножавају у топлим условима, што може да узрокује тровање храном.

Такође, месо на собној температури се неуједначено одмрзава - може да се одмрзне само на површини, док унутрашњост остаје замрзнута. Приликом кувања или печења спољни делови ће почети термички да се обрађују, док ће унутрашњост и даље бити хладнија, што доводи до несигурности у припреми.

Месо губи и на квалитету - може да изгуби на укусу и текстури. Може да дође и до већег губитка сокова, што резултира сувоћом и мањом сочношћу при кувању.

Фото: Shutterstock

 

Који су сигурнији начини за одмрзавање меса?

Као што смо одмах поменули, одмрзавање у хладњаку је најбољи начин јер месо остаје на сигурној температури, чиме се спречава раст бактерија. Одмрзавање у хладној води је бржи начин, а потпуно је сигуран за месо. Ипак, важно ју је неколико пута променити како би се одржала сигурност.

БОНУС ВИДЕО: