Kada meso stoji na sobnoj temperaturi, površina mu prelazi u temperaturnu zonu koja pogoduje rastu bakterija, poput Salmonele i Ešerihije koli. Ove bakterije se brzo razmnožavaju u toplim uslovima, što može da uzrokuje trovanje hranom.
Takođe, meso na sobnoj temperaturi se neujednačeno odmrzava - može da se odmrzne samo na površini, dok unutrašnjost ostaje zamrznuta. Prilikom kuvanja ili pečenja spoljni delovi će početi termički da se obrađuju, dok će unutrašnjost i dalje biti hladnija, što dovodi do nesigurnosti u pripremi.
Meso gubi i na kvalitetu - može da izgubi na ukusu i teksturi. Može da dođe i do većeg gubitka sokova, što rezultira suvoćom i manjom sočnošću pri kuvanju.
Foto: Shutterstock
Koji su sigurniji načini za odmrzavanje mesa?
Kao što smo odmah pomenuli, odmrzavanje u hladnjaku je najbolji način jer meso ostaje na sigurnoj temperaturi, čime se sprečava rast bakterija. Odmrzavanje u hladnoj vodi je brži način, a potpuno je siguran za meso. Ipak, važno ju je nekoliko puta promeniti kako bi se održala sigurnost.