Многе домаћице праве богату трпезу за своје најмилије, а васкршњи венчићи биће и укусни и декоративни. Чиниће посебну радост за најмлађе чланове породице

За тесто:

  • 1 шоља млаког млека
  • 1 кашичица шећера
  • 1 кесица сувог квасца
  • пола килограма брашна
  • пола шоље шећера
  • 2 кашичице соли
  • 2 јаја
  • 80 г маслаца 
  • мало уља за премазивање чиније

Припрема:

Рерну загрејте на 180 степени.  Квасац растворите у млаком млеку са кашичицом шећера. Пустите да се активира неких седам минута. У једној великој посуди сједините брашно, преостали шећер и со. Умешајте надошли квасац и умућена јаја, па месите пет минута. Полако додајте маслац, уз непрестано мешање, док не добијете меко, глатко тесто. Ставите у науљену чинију, па покријте и оставите два сата на топлом. На побрашњеној радној површини поделите тесто на три дела. Сваки развуците у дугачку траку. Затим, исеците три "конопца", плетеницу уплетите и спојите крајеве у облик венчића. Ставите на плех обложен папиром за печење, па утисните обојена јаја између плетеница. покријте и пустите да нарасте још пола сата. Премажите погачу умућеним јајетом и поспите шареним мрвицама. Пеците погачу 25 до 30 минута, у рерни загрејаној на 180 степени.

Foto: Printskrin/Jutjub/Milin Kuvar

 

Foto: Printskrin/Jutjub/Milin Kuvar

 

 

(Трпеза)

БОНУС ВИДЕО: