Многе домаћице праве богату трпезу за своје најмилије, а васкршњи венчићи биће и укусни и декоративни. Чиниће посебну радост за најмлађе чланове породице
За тесто:
- 1 шоља млаког млека
- 1 кашичица шећера
- 1 кесица сувог квасца
- пола килограма брашна
- пола шоље шећера
- 2 кашичице соли
- 2 јаја
- 80 г маслаца
- мало уља за премазивање чиније
Припрема:
Рерну загрејте на 180 степени. Квасац растворите у млаком млеку са кашичицом шећера. Пустите да се активира неких седам минута. У једној великој посуди сједините брашно, преостали шећер и со. Умешајте надошли квасац и умућена јаја, па месите пет минута. Полако додајте маслац, уз непрестано мешање, док не добијете меко, глатко тесто. Ставите у науљену чинију, па покријте и оставите два сата на топлом. На побрашњеној радној површини поделите тесто на три дела. Сваки развуците у дугачку траку. Затим, исеците три "конопца", плетеницу уплетите и спојите крајеве у облик венчића. Ставите на плех обложен папиром за печење, па утисните обојена јаја између плетеница. покријте и пустите да нарасте још пола сата. Премажите погачу умућеним јајетом и поспите шареним мрвицама. Пеците погачу 25 до 30 минута, у рерни загрејаној на 180 степени.
Foto: Printskrin/Jutjub/Milin Kuvar
Foto: Printskrin/Jutjub/Milin Kuvar
Прочитајте још
(Трпеза)