Mnoge domaćice prave bogatu trpezu za svoje najmilije, a vaskršnji venčići biće i ukusni i dekorativni. Činiće posebnu radost za najmlađe članove porodice
Za testo:
- 1 šolja mlakog mleka
- 1 kašičica šećera
- 1 kesica suvog kvasca
- pola kilograma brašna
- pola šolje šećera
- 2 kašičice soli
- 2 jaja
- 80 g maslaca
- malo ulja za premazivanje činije
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Kvasac rastvorite u mlakom mleku sa kašičicom šećera. Pustite da se aktivira nekih sedam minuta. U jednoj velikoj posudi sjedinite brašno, preostali šećer i so. Umešajte nadošli kvasac i umućena jaja, pa mesite pet minuta. Polako dodajte maslac, uz neprestano mešanje, dok ne dobijete meko, glatko testo. Stavite u nauljenu činiju, pa pokrijte i ostavite dva sata na toplom. Na pobrašnjenoj radnoj površini podelite testo na tri dela. Svaki razvucite u dugačku traku. Zatim, isecite tri "konopca", pletenicu upletite i spojite krajeve u oblik venčića. Stavite na pleh obložen papirom za pečenje, pa utisnite obojena jaja između pletenica. pokrijte i pustite da naraste još pola sata. Premažite pogaču umućenim jajetom i pospite šarenim mrvicama. Pecite pogaču 25 do 30 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Foto: Printskrin/Jutjub/Milin Kuvar
Foto: Printskrin/Jutjub/Milin Kuvar
Pročitajte još
(Trpeza)