Конзервисање храну одржава свежом и јестивом, поготово ону која је склона развоју разних патогена, а у процесу конзервисања намирнице пролазе и процес стерилизације.

Свакако, није свака конзервисана храна лоша.

Нутрициониста др Џес Кординг каже да је, према мишљењу струке, најздравија конзервисана храна сардине, али и друга конзервисана риба која је приступачан извор протеина, али и одржива и не захтева дугу припрему или кување, преноси Еспресо.

Како објашњава, примена конзервисане рибе у исхрани има бројне здравствене предности.

„Конзервисане сардине обично имају мање живе од многих других врста рибе и сматрају се једним од најбољих избора морске хране, поготово ако вам свежа није доступна“, рекла је др Кординг.

Када једемо сардине, додаје др Кординг, уносимо велику количину протеина, витамина Д и противупалних омега-3 масних киселина, а маслиново уље даје мононезасићене масти здраве за срце.

Стручњаци препоручују две до три порције конзервисане рибе недељно, помешано са тестенином или самостално, а можете их додати и разним салатама.

 

БОНУС ВИДЕО