Конзервисање храну одржава свежом и јестивом, поготово ону која је склона развоју разних патогена, а у процесу конзервисања намирнице пролазе и процес стерилизације.
Свакако, није свака конзервисана храна лоша.
Нутрициониста др Џес Кординг каже да је, према мишљењу струке, најздравија конзервисана храна сардине, али и друга конзервисана риба која је приступачан извор протеина, али и одржива и не захтева дугу припрему или кување, преноси Еспресо.
Како објашњава, примена конзервисане рибе у исхрани има бројне здравствене предности.
„Конзервисане сардине обично имају мање живе од многих других врста рибе и сматрају се једним од најбољих избора морске хране, поготово ако вам свежа није доступна“, рекла је др Кординг.
Прочитајте још
Када једемо сардине, додаје др Кординг, уносимо велику количину протеина, витамина Д и противупалних омега-3 масних киселина, а маслиново уље даје мононезасићене масти здраве за срце.
Стручњаци препоручују две до три порције конзервисане рибе недељно, помешано са тестенином или самостално, а можете их додати и разним салатама.