И док већина људи зна да пушење и конзумација алкохола шкоде јетри, мање је познато да и свакодневна исхрана може да има озбиљне последице. Према др Саурабхи Сетхију, сертификованом гастроентерологу и интервенцијском ендоскописти, три специфичне прехрамбене навике могу да повећају ризик од оштећења јетре.

1. Храна богата фруктозом: Фруктоза, позната и као воћни шећер, најчешће се налази у заслађеним пићима и прерађеним грицкалицама. Како објашњава др Сетхи у свом ТикТок видеу, јетра је готово искључиво одговорна за њену разградњу – што представља проблем кад се уноси у прекомереним количинама.

Према Харвард Хелту, просечни унос фруктозе у модерној исхрани износи четири до пет пута више од препоручене количине – највише кроз газирана пића, воћне напитке, слаткише и житарице за доручак.

Фото: Профимедиа

 

Такав вишак фруктозе подстиче накупљање масних ћелија у јетри, што може да доведе до безалкохолне масне болести јетре (НАФЛД). Студије су показале да то такође може да наруши цревну баријеру, омогућујући бактеријама и токсинима да доспу у крвоток и додатно оптерете јетру.

2. Индустријска уља од семенки: Следећи кривац су рафинирана уља богата омега-6 масним киселинама, попут сојиног, кукурузног и сунцокретовог уља. Иако су та уља широко распрострањена у прехрамбеној индустрији, др Сетхи упозорава да могу да изазову упалне процесе и оксидативни стрес у јетри.

Дијететичарка Кимберли Гомер додатно истиче да су ова уља нестабилна (лако се оксидирају при кувању), богата штетним адитивима и често добијена из генетски модификованих усева (ГМО). Осим тога, када се дуже загревају (нпр. у пржењу), стварају токсичне нуспродукте који могу да иритирају црева и подстакну симптоме попут надутости и гасова.

Фото: Shutterstock

 

3. Воћни сок – иако звучи здраво, није увек такав: Иако звучи као здрава опција, чак и 100% природни воћни сокови садрже високе нивое фруктозе и готово нимало влакана. Др Сетхи објашњава: “Без влакана која успоравају апсорпцију, долази до брзих скокова шећера у крви, што додатно подстиче похрану масти у јетри.” Осим тога, сокови не пружају ситост као цело воће и често доводе до прекомереног уноса калорија. Студије су показале да "чишћење соковима" може да наруши микробиом црева у само неколико дана, јер влакна, која су кључна за здраву цревну флору, готово потпуно нестају током цеђења.

4. Додатак прехрани који вас може изненадити - куркума: Иако се често рекламира као природни противупални савезник, куркума у облику додатака исхрани може да представља ризик за јетру – посебно ако садржи пиперин. Према истраживању из 2024. године, куркума је на врху списка додатака који могу да изазову токсичност јетре или хепатитис. Уз њу, ризични су и зелени чај (екстракт), ашваганда, црвена рижа са квасцем...

Ако желите дугорочно да очувате здравље јетре, размислите о следећем: ограничите унос рафинираних шећера и заслађених пића, избегавајте индустријска уља и прерађену храну, уместо сокова једите цело воће, пажљиво бирајте додатке исхрани и саветујте се с лекаром пре узимања било каквих суплемената. Јетра можда тихо да ради свој посао, али њена важност за ваше укупно здравље је – непроцењива.

БОНУС ВИДЕО: